IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Носталгията по марката кара германците да обвиняват еврото за инфлацията

Една трета от германците искат връщането на марката

15:32 | 23.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
Носталгията по марката кара германците да обвиняват еврото за инфлацията

Противниците на икономическия и валутен съюз в ЕС са на мнение, че социално базираната икономика, която се планира с него, в Германия вече не работи. Анализ на Deutsche Welle, който се позовава на изследване на Асоциацията на германските банки, показва, че населението в най-мощната икономика на еврозоната – Германия, и особено по-възрастните му слоеве, са носталгично настроени по отношение на немската марка, която е белязала целия период на икономически бум след края на Втората световна война. 

Тази носталгия от своя страна кара германците да обвиняват еврото за високата инфлация, която в момента се наблюдава в страната.

Кредитната криза и очакванията за забавяне на глобалната икономика, които доведоха до значителни съкращения от страна на някои от водещи компании в страната като Deutsche Telekom и Siemens например, както и поскъпването на живота, карат много германци да усещат сериозен удар, за който основно вината се приписва на евроро.

Над една трета от жителите на Германия биха искали немската марка отново да бъде въведена като национална парична единица, показва проучването, което е посветено на 60-та годишнина от създаването на бившата немска валута, чествано на 20 юни. За германското население именно това е валутата, поставила основите на социално ориентираната пазарна икономика, която е извела страната до ранга на икономическо чудо през 50-те години на миналия век и е допринесла за спечелването на водеща роля в световната икономика.

Комбинацията от свободен пазар и широка социална политика, която е служила на Германия в следвоенния период, в момента е „изправена пред сериозна криза на легитимността“, смята Михаел Зомер, председател на Конфедерацията на германските съюзи (DBG) – организация, обединяваща и защитаваща бизнеса в страната. От средата на 90-те години досега реалният размер на заплатите се движи бавно нагоре, оставяйки всеки пети работник да печели едва толкова, колкото да успее да съществува, заявява Зомер пред Berliner Zeitung.

„Социалната мобилност все още остава илюзия за преобладаващия брой самотни родители, трайно безработните и имигрантските групи в страната“, казва още Зомер, обвинявайки големите интернационални компании, че поставят на преден план краткосрочните приходи и печалби, вместо да разработват дългосрочни стратегии, които да спомогнат за запазване на заетостта и увеличаване на печалбата.

Според ръководителя на Асоциацията на германските банки Манфред Вебер обаче причините за икономическите проблеми и инфлацията не бива да се търсят при еврото. Той отдава настоящото поскъпване на живота на високите цени на горивата и храните, които не произтичат от единната валута, а са причинени от други фактори. Още повече, че през последните десет години инфлацията в страната остава на нива от около 2 на сто, което превръща еврото в една от най-силните валути в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:34 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още