IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китайската валута с рекорд срещу долара

Поскъпването на юана от премахването на фиксирания курс срещу зелените пари през 2005 година досега възлиза на 20 на сто

10:50 | 17.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
Китайската валута с рекорд срещу долара

Китайският юан регистрира рекорд срещу долара, достигайки най-високото си ниво от смяната на фиксирания валутен курс през 2005 година насам. Причината за новото поскъпване на азиатската валута се крие в стремежа на централната банка на страната да постави под контрол рекордната инфлация, която е изведена като основен приоритет на китайските власти.

Тази сутрин юанът поскъпна с нови 0,12 на сто до 6,8918 USD/CNY, с което повишението на курса му срещу зелените пари от 2005 година насам вече възлиза на 20 на сто. Анализаторите на валутните пазари очакват възходът на китайската валута да продължи, тъй като централната банка е твърдо решена на строги мерки за контрол върху поскъпването на живота.

От началото на годината китайската валута се е повишила с 6 на сто, което е много близо до регистрираното увеличение от 7 на сто срещу долара, постигнато за цялата 2007 година. Според прогноза на Сю Трин, валутен стратег в Royal Bank of Canada, доларът може да отстъпи до 6,5 USD/CNY в края на настоящата година, предава Bloomberg.

През 2007 година търговският излишък на Китай стигна рекордна стойност, което засили драстично инфлационния натиск. Това доведе до стриктни регулации и през май страната регистрира първи спад на излишъка от началото на 2008 година. Въпреки това обаче валутните резерви продължават да набъбват, като през март скочиха с 40 на сто на годишна база и стигнаха 1,68 трлн. долара.

Мерките на правителството и централната банка дадоха резултат и през май инфлацията забави ръста си до 7,7 на сто, след като месец по-рано беше достигнала 12-годишен връх от 8,5 на сто. Причина за охлаждането на ръста в цените стана поредното решение за увеличаване на задължителните резерви на банките, което доведе след себе си спад от близо 20 на сто на борсовите индекси в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:55 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още