IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инфлацията в Германия се усилва, надхвърля предварителните резултати

Поскъпването на живота е повече от очакваното, основните причини са цената на горивата, които дърпат след себе си всички сектори на икономиката

10:17 | 13.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
Инфлацията в Германия се усилва, надхвърля предварителните резултати

Обезпокоителните данни за инфлацията във водещата икономика на еврозоната – Германия, продължават. Окончателните резултати за ръста на потребителските цени в страната през май показват по-високо ниво на инфлация от предварително обявеното в началото на месеца. 

Индексът на потребителските цени е нараснал с 3,1 на сто на годишна база, съобщава Бюрото за федерална статистика във Висбаден.

Предварителните данни сочеха инфлация от 3,0 на сто, но тази прогноза се оказа твърде ниска с оглед негативното влияние, което са оказали цените на горивата.

На месечна база животът в Германия е поскъпнал с 0,7 на сто, което все повече накланя везните към повишение на лихвения процент в еврозоната от страна на Европейската централна банка. Повишаването на цената на петрола е основна причина за усилването на инфлацията, тъй като се отразява на всички сектори от икономиката, посочва статистиката.

Инфлацията в най-голямата икономика на еврозоната надхвърля заложения от ЕЦБ таргет от 2 на сто вече повече от година, тъй като поскъпването на еврото не може да компенсира ръста в цената на петрола – докато единната валута е повишила стойността си с 8 на сто срещу долара за последната година, то котировките на черното злато са се удвоили. Според официалната статистика в Германия за последната година бензинът е поскъпнал с 12 на сто, а дизелът – с 26 на сто.

Днес еврото започва европейската търговия с понижение въпреки данните за инфлацията. От 1,5446 EUR/USD в 9:00, единната валута поевтинява до 1,5413 долара за евро в 10:10 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:15 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още