IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Доларът получава подкрепа от потребителите в САЩ

Разнопосочни данни за състоянието на потребителите и пазара на труда доведоха до стабилизиране на зелените пари

16:16 | 12.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
Доларът получава подкрепа от потребителите в САЩ

Американската валута получи подкрепа от данните за продажбите на дребно в САЩ, които отчитат ръст с 1,0 на сто на месечна база през май. Предварителните очаквания на анализаторите бяха за увеличение с 0,5 на сто спрямо април, когато статистиката отчете спад на продажбите от 0,2 на сто.

Увеличението на продажбите идва в резултат на данъчните отстъпки, които правителството е направило, показва официалната статистика на министерство на търговията в САЩ, цитирана от АР. Положителната новина за финансовото състояние на американците идва от обстоятелството, че дори ако се изключи ефектът от повишените цени на горивата, продажбите на дребно нарастват с 0,8 на сто за месеца, което е най-големият ръст за последната година.

Индексът на продажбите, който не включва продажбите на автомобили и се счита за по-точен показател за платежоспособността на американците, бележи най-голямото си повишение за последните шест месеца, като нараства с 1,2 на сто. Очакваното от анализаторите повишение беше 0,7 на сто.

Като позитивни могат да бъдат определени и днешните данни за индекса на вносните цени в САЩ за май, които са се увеличили с 2,3 на сто на месечна база при очаквания на анализаторите за ръст с 2,4 на сто спрямо предходния месец. Ревизираните резултати за април показват, че през четвъртия месец на годината вносните цени са се увеличили с 2,4 на сто, а не както беше съобщено по-рано с 1,8 на сто.

Въпреки позитивните новини от днес, състоянието на американската икономика остава незадоволително. Броят на подадените молби за получаване на помощ при безработица в страната се увеличава доста над прогнозите и възлиза на 384 хил. Преди седмица броят на подалите такива молби възлезе на 357 хил., а сега се очакваше увеличение до 366 хил. души. Това е поредният сигнал за слабост на американския пазар, след като в петък бяха публикувани силно разочароващи данни за безработицата, която стигна 5,5 на сто.

Днес американският долар успява да навакса изгубеното срещу еврото вчера следобед и след новините стигна най-високите си нива за тази седмица. В 8:30 часа едно евро струваше 1,5481 долара, а непосредствено след съобщаването на данните зелените пари стигнаха 1,5380 EUR/USD. В 16:00 кросът евро/долар е при 1,5413 EUR/USD.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:48 | 19.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още