IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Рекорден внос за САЩ въпреки слабия долар, търговският дефицит расте

Високите цени на петрола компенсират най-голямото увеличение на американския износ за последните четири години

16:36 | 10.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
Рекорден внос за САЩ въпреки слабия долар, търговският дефицит расте

Търговският дефицит на САЩ през април е регистрирал нов ръст, показват официалните данни на министерство на търговията. Той се увеличава със 7,8 на сто до 60,9 млрд. долара и достига най-високото си ниво от март 2007 година досега. Основната причина за увеличението на показателя се отдава на рекордните цени на петрола, които са допринесли за достигането на исторически максимум от 216,4 млрд. долара.

Увеличените цени на петрола са довели до компенсирането на най-голямото увеличение на американския износ за последните четири години. Той възлиза на рекордните 155,5 млрд. долара, което е увеличение от 3,3 на сто. С най-голямо повишение е бил износът на въздухоплавателни средства, автомобили и селскостопанско. Същевременно с това вносът е нараснал с 4,5 на сто.

Прогнозите на анализаторите бяха за увеличаване на дефицита до 60 млрд. долара, след като ревизираните данни за март показаха превишение на вноса над износа в размер на 56,5 млрд. долара, а не както беше предварително съобщено 58,2 млрд. Ако статистиката бъде коригирана от влиянието на ценовите изменения, дефицитът в САЩ пада до най-ниските си нива от август 2003 година насам и възлиза на 46,9 млрд. долара.

Днес американският долар успява да продължи ралито си от вчера, което дойде от категоричния сигнал на председателя на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке, че централната банка ще се бори с инфлацията и може скоро да повиши лихвения процент. След като в 8:00 едно евро се разменяше за 1,5607 долара, в 16:30 зелените пари напредват до 1,5489 EUR/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:25 | 06.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още