IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Категорична намеса на Бернанке на валутните пазари подкрепи долара

Председателят на Фед даде най-ясния си сигнал до момента, че лихвите в САЩ ще бъдат вдигнати преди края на годината

10:10 | 10.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
Категорична намеса на Бернанке на валутните пазари подкрепи долара

Председателят на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке заяви, че ще бъдат предприети строги мерки срещу увеличаване на инфлационните очаквания, давайки най-ясния сигнал до момента, че институцията вече е приключила с понижаването на лихвените проценти. Вербалната интервенция на Бернанке, която е втора в рамките само на една седмица, даде впечатляващ резултат и доларът напредна силно срещу еврото.

От изказването на специалиста, направено по време на конференция в Бостън, става ясно, че той пренебрегва данните за рекордния за последните 22 години ръст на безработицата в страната. Според оценките на Бернанке рискът от „значително забавяне“ на икономиката значително е спаднал през последните месеци, а представителите на властта трябва да съсредоточат вниманието си върху ръста в цените на суровините, който не трябва да бъде прехвърлен на потребителите чрез повишение на инфлацията, предава Bloomberg.

По думите на Бернанке „рискът икономиката да навлезе в значително забавяне изглежда понижен през последния месец“. Помощ за растежа се очаква от данъчните облекчения, понижението на лихвения процент и рекордния износ на страната, смята още той.

Изказването на ръководителя на американската централна банка доведе до нарастване на оптимизма за бъдещите нива на долара, като даде ясни основания за очакване на увеличаване на лихвения процент до края на годината. Това спомогна за увеличаване на доходността по двугодишните съкровищни бонове в САЩ, която стигна най-високите си нива от януари при 2,93 на сто, или с 22 базисни точки повече от предходния ден.

Основната насока, в която се очаква да действа централната банка, е да се противостои стабилно на влошаване на дългосрочните инфлационни очаквания в страната. Причината за съсредоточаването върху този проблем е обстоятелството, че всяко едно нарастване на прогнозите за ръст на цените би се отразило „дестабилизиращо на икономическия растеж“, добави още Бернанке.

Показателят, измерващ прогнозите на инвеститорите за ръста на цените в следващите 10 години, който се изчислява на база на разликата между доходността по съкровищните бонове, които не са не се свързани с инфлацията, и тези, които се индексират с нея, се увеличи до 2,58 на сто вчера. През последните десет години средната стойност на тази разлика се е движела около 2,06 на сто. Паралелно с това ежемесечното измерване на инфлационните очаквания на домакинствата за следващите 5 години, което се провежда от Ройтерс и Мичиганския университет, е стигна най-високата си стойност за последните 13 години през май.

Действията по борба с инфлацията, които поставят Фед пред сложната задача да се балансира между понижаването на лихвения процент с цел избягване на рецесия, но без да се поемат прекомерни рискове, през последните месеци се засилват. Фед на няколко пъти организира аукциони за подобряване на ликвидността в банковия сектор, замени съкровищни бонове срещу проблемни ипотечни книжа, а когато инвестиционната банка Bear Stearns изпадна в колапс, не се поколеба да подпомогне JPMorgan да я придобие, спомагайки за предотвратяването на сериозни трудности.

Речта на Бернанке подейства доста стимулиращо на американския долар и той поскъпна значително срещу еврото. След като в рамките на вчерашната търговия единната валута стигна най-високите си нива при 1,5845 EUR/USD, зелените пари напреднаха мощно и тази сутрин в 10:00 кросът е при 1,5585 долара за евро, или с близо 2,5 цента по-високо за американската валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още