IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Производствената инфлация на Острова с рекорден за историята ръст

Цените на производител се увеличават с най-бърз темп от началото на подобна статистика през 1986 година

12:52 | 09.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
Производствената инфлация на Острова с рекорден за историята ръст

Производствената инфлация във Великобритания през май бележи най-големия си ръст откакто се води статистика на този икономически показател. Това вероятно окончателно ще затвори вратите за ново понижение на лихвения процент на Острова и ще изправи страната пред рецесия, съобщава Bloomberg.

Изходящият индекс на производствените цени през май е нараснал с 1,6 на сто спрямо предходния месец, показват официалните статистически данни. Увеличението е двойно по-голямо от предварителните очаквания на анализаторите и е най-голямо от началото на статистиката през 1986 година. На годишна база изходящите цени са нараснали с 8,9 на сто при очаквания за увеличение със 7,9 на сто.

Рекордните цени на горивата са увеличили разходите на компаниите, което ги е принудило да повишат изходящите цени на продукцията, за да успеят да запазят печалбите си. Въпреки силното поскъпване на суровините обаче върху потребителите не е прехвърлена цялата тежест, което се вижда от данните за входящите цени. Индексът, който ги измерва, се е увеличил с 3,8 на сто на месечна и цели 27,6 на сто на годишна база при очаквания за увеличение от съответно 2,6 и 23,8 на сто.

Днешните данни едва ли ще позволят на Английската централна банка да предприеме ново понижение на лихвения процент. На последните си две срещи институцията остана пасивна, като основната причина за това станаха именно данните за инфлацията. Това поставя британската икономика пред сериозни изпитания, тъй като наред с инфлацията, икономиката трябва да се бори с ипотечната и кредитната криза, които доведоха до редица проблеми на финансовите пазари.

Новините за инфлацията засилиха очакванията на пазарите, че АЦБ може дори да прибегне до увеличение на лихвения процент, което оказа подкрепа на лирата. След като в 11:00 часа днес беше постигната най-ниската стойност срещу еврото от подновяването на седмичната търговия при 0,8030 EUR/GBP, лирата постига стабилизация до 0,7997 EUR/GBP в 12:30 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:04 | 31.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още