IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Драстичен ръст на безработицата в САЩ

Регистрирано е увеличение от близо 10 на сто спрямо предходния месец, безработицата достига 5,5 на сто

15:53 | 06.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
Драстичен ръст на безработицата в САЩ

Американската безработица бележи изненадващ ръст през май, като се увеличава с 10 на сто спрямо предходния месец. Публикуваните днес данни на министерството на труда в САЩ показват ниво на безработица от 5,5 на сто през май, след като през април бяха измерени 5,0 на сто. Пазарите останаха много изненадани от резултатите, което доведе до силен спад в курса на американския долар.

Днешните данни показват, че най-голямата икономика в света губи работни места за пети пореден месец, а месечният ръст на безработицата е най-голям за последните две десетилетия. Работните места в неселскостопанския сектор са спаднали с 49 хил. след понижението от април, което възлезе на 28 хил. Като цяло от началото на годината американската икономика е изгубила общо 324 хил. работни места.

Прогнозите на анализаторите бяха за по-голям спад в рамките на 60 – 65 хил. Нивото на безработица като цяло се очакваше да достигне 5,1 на сто. Съгласно днешните данни броят на американците, получаващи трайни помощи за безработица, е минал над 3,1 млн. души за пръв път от 2004 г. насам.

Драстичният ръст на безработицата се дължи на силно увеличаване на броя на работната сила, предизвикан от навлизането на множество тийнейджъри на пазара на труда, предава Bloomberg. От друга страна увеличеният брой търсещи работа се дължи и на свиването на разходите на работодателите, които са изправени пред значителни проблеми заради високите цени на суровините и свиването на потребителските разходи в САЩ.

След публикуването на данните американският долар регистрира значителен спад от близо един цент срещу еврото. Той отстъпи от 1,5602 EUR/USD в 15:30 до 1,5699 EUR/USD в 15:40. Тази сутрин кросът на двете валути беше при 1,5579 долара за евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:44 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още