IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Без изненади с британските и европейските лихви*

АЦБ остави лихвения процент при 5,0 на сто, а ЕЦБ - при 4,0 на сто в опит за контрол върху инфлацията

14:25 | 05.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
Без изненади с британските и европейските лихви*

Основните лихвени проценти в двете водещи икономики в Европа - британската и тази на еврозоната, останаха без промяна след днешните редовни месечни заседания на Английската централна банка и Европейската централна банка. Основните аргументи за тези ходове са данните за висока инфлация, предизвикана от рекордните цени на петрола и хранителните продукти, които заплашват с попадане в инфлационна спирала цени-доход.

Ръководителите на Английската централна банка взеха очаквано решение за запазване на лихвения процент на Острова без промяна и неговото ниво остана 5,0 на сто. По този начин, въпреки сигналите за слабост на икономиката и проблемите в сектора на кредитирането, институцията се въздържа от промени в монетарната политика за втори пореден месец.

Основната причина за решението анализаторите отдават на силния ръст на потребителските цени във Великобритания, който през април достигна 3,0 на сто заради ръста в цените на петрола. Рекордните цени на стратегическата суровина водят след себе си опасения за свиване на потребителските разходи и забавяне на икономическия растеж в момент, когато страната е обхваната от сериозна криза на финансовите пазари.

Повече подробности за днешното решение се очаква да бъдат съобщени на 18 юни при публикуването на стенограмата от заседанието. Ръководителите на институцията не се пожелали да предоставят подробности около решението си, предава Thomson Financial. Подробности за решението на ЕЦБ пък се очакват след 15:30, когато започва редовната пресконференция на ръководителя на институцията Жан-Клод Трише.

След оповестяването на решението на АЦБ британската лира прекрати понижението на курса си срещу долара и поскъпна минимално от 1,9467 до 1,9483 GBP/USD в 14:20 часа.

Еврото и днес продължи да поевтинява срещу долара, като след първоначалното си поскъпване до 1,5447 EUR/USD в 10:00, единната валута пада до 1,5396 EUR/USD в 15:30.

*Информацията е актуализирана към 15:30 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:56 | 29.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още