IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Загубите от кризата тръгват към Европа, еврото и паундът падат

Най-големият ипотечен кредитор на Острова ще набира капитал заради лоши дългове, което засилва спекулациите, че на Стария континент кризата ще бъде усетена тежко

10:48 | 02.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
Загубите от кризата тръгват към Европа, еврото и паундът падат

Седмицата на валутните пазари започна с отстъпления на водещите валути в Западна Европа – британската лира и еврото. Основната причина за отстъплението стана новината, че Bradford & Bingley, най-големият ипотечен кредитор на Острова, ще бъде принуден да набере допълнителен капитал заради увеличаващите се лоши заеми, които е отпуснал, предава Bloomberg.

„Загубите от кризата притежават потенциала да се превърнат във фактор за разпродажби на еврото”, смята Хироши Йошида от японската Shinkin Central Bank. „Bradford & Bingley показват, че тези проблеми все още не са излезли на повърхността, което се отразява и върху британската валута”, казва специалистът в интервю за информационната агенция.

Проблемите за британския кредитор се допълват и от обстоятелството, че през уикенда изпълнителният директор на банката Стивън Кроушоу е напуснал поста си, изтъквайки като причина за това здравословни проблеми. Заради кризата базираната в Брадфорд институция планира да привлече 250 млн. лири от своите акционери, съобщават източници, близки до управленските етажи на банката.

Новините за трудностите на Bradford&Bingley за пореден път дават индикации, че европейският банков сектор може да понесе значителни загуби от кризата. До момента най-потърпевшата финансова институция е швейцарската банка UBS, а британският финансов сектор вече даде жертва при национализирането на Northern Rock.

Очакванията за проблеми в Европа натежават на еврото и то не успява да задържи спечеленото в петък. Седмичната търговия започна при нива 1,5554 EUR/USD, а 10:15 българско време единната валута отстъпи до 1,5519 EUR/USD. Днес върху еврото се очаква влияние от данните за PMI индекса за водещите европейски икономики, които започват да излизат в 10:50 часа българско време.

Британската лира отстъпи доста по-значително срещу зелените пари, като понижението е от 1,9823 GBP/USD при старта на търговията до 1,9650 долара за една лира в 10:40 часа. Кросът евро/паунд се движи в полза на единната валута, която напредва от 0,7846 до 0,7907 EUR/GBP в 10:40.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:24 | 31.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още