IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Рецесията чука на вратата и в Канада

БВП на страната за първото тримесечие на годината отчита спад, което силно изненада пазарите

16:28 | 30.05.08 г.
Автор - снимка
Създател
Рецесията чука на вратата и в Канада

Канадската икономика е отчела изненадващ спад през първото тримесечие и отбелязва първо свиване за последните пет години, показват официалните статистически данни, публикувани днес. 

Брутният вътрешен продукт на страната е намалял с 0,3 на сто на годишна база за периода януари-март и пада до 1,33 трлн. канадски долара. Това беше изненадващо за пазарите, които прогнозираха забавяне на растежа до 0,4 на сто, след като за последното тримесечие на 2007 година беше отбелязано увеличение на БВП с 0,8 на сто.

Днешните данни вероятно ще доведат до нови понижения на лихвения процент в страната като опит за стимулиране на икономиката. Преди месец централната банка смъкна лихвата с 0,5 процентни пункта и даде заявка за нови редукции заради спада в износа, който според анализатори ще доведе до най-ниския икономически ръст в страната от времето на последната рецесия през 1992 г., съобщава Bloomberg.

Основна роля за негативния резултат е изиграло пониженото производство на автомобили през първото тримесечие, което се е свило с 3 на сто, съобщава националната статистика. Проблемите на американския пазар пък са довели след себе си и спад в износа на автомобилостроителите от 1,1 на сто. За понижението влияние е оказал и високият курс на канадския долар, който повиши стойността си значително през последните месеци.

Новината за спада на БВП мигновено доведе до рязко отстъпление на канадския долар. Спрямо американския си съименник той отстъпи от 0,98887 USD/CAD в 14:30 до 0,9975 USD/CAD час по-късно. В 16:15 часа кросът на двете валути е при 0,9955 USD/CAD.

Спрямо еврото канадският долар падна от 1,5355 EUR/CAD в 14:30 до 1,5429 EUR/CAD в 16:15 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:21 | 07.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още