IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Еврото тръгна надолу, но получи подкрепа от данни за висока инфлация

Спад в продажбите на дребно в Германия доведоха до отстъпление на единната валута, очаквания за рекордна инфлация сложиха спирачка на понижението

12:27 | 30.05.08 г.
Автор - снимка
Създател
Еврото тръгна надолу, но получи подкрепа от данни за висока инфлация

Еврото продължава да отстъпва срещу долара, като днес беше премината границата от 1,5470 EUR/USD, което се случва за пръв път от 15 май насам. Причина за понижението станаха разочароващите данни за продажбите на дребно в Германия през април.

Индексът на продажбите отбелязва втори пореден месечен спад, като отстъпи с 1,7 на сто спрямо предходния месец, съобщават от Бюрото за федерална статистика във Висбаден. През март беше регистриран спад от 2,2 на сто, а анализаторите останаха доста изненадани, тъй като предварителните прогнози бяха за ръст на индекса от 0,6 на сто.

Подкрепа на единната валута оказаха данните за производствените цени във Франция през април и предварителните данни за потребителските цени в Италия през май, които се увеличават доста над прогнозите.

Очакванията на анализаторите бяха, че френските производствени цени ще нараснат с 0,6 на сто на месечна и 5,1 на сто на годишна база, а вместо това беше отчетено повишение от съответно 0,7 и 5,4 на сто. Подобна е ситуацията и в Италия, където прогнозната инфлация през май спрямо април е 0,5 на сто при очаквания за 0,3 на сто, а спрямо май 2007 година увеличението на цените е 3,6 на сто при предишни очаквания за 3,3 на сто.

Неблагоприятни данни за ръста на потребителските цени бяха публикувани и за цялата еврозона. Според предварителните данни на Евростат инфлацията през май бележи значителен ръст и възлиза на 3,6 на сто на годишна база. През април ръстът на цените възлезе на 3,3 на сто, а очакванията тогава бяха за инфлация от 3,5 на сто през май.

Повишението на цените, което е предизвикано главно от рекордите, които поставиха борсовите котировки на петрола през последните месеци, е обезпокоително за Европейската централна банка, която има заложен таргет за инфлацията в рамките на 2 на сто. Самата институция обаче очаква тази цел да бъде надмината през следващите тримесечия, показват изказвания на различни нейни представители през последните седмици.

След данните за продажбите на дребно в Германия еврото отстъпи от 1,5532 до 1,5468 EUR/USD, но новините за инфлацията оказаха подкрепа на еврото, тъй като правят вероятността за запазване на настоящата монетарна политика на ЕЦБ доста висока. Към 12:15 кросът е при 1,5496 EUR/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:20 | 06.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още