IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

На Острова очакват рецесия

Потребителското доверие пада до най-ниските си нива от края на ерата Тачър досега, рисковете от силен инфлационен натиск се увеличават

10:17 | 30.05.08 г.
Автор - снимка
Създател
На Острова очакват рецесия

Индексът на потребителското доверие във Великобритания, който се изготвя ежемесечно от изследователския институт GFK, пада до най-ниските си стойности от 1990 година досега в резултат на нарастващия песимизъм сред населението и очакванията за навлизане на страната в рецесия.

Потребителското доверие за следващата една година пада с един пункт до минус 39, което е най-ниското ниво от началото на изчисляването на показателя през 1983 година.

През май измерената стойност на показателя възлиза на минус 29 пункта, което е с 5 пункта по-ниско от измерените през април минус 24 пункта. Отчетеният резултат е най-нисък от ноември 1990 година досега, когато Маргарет Тачър напусна премиерското си място, а икономиката се е намирала в рецесия, припомня Bloomberg.

„Повечето хора смятат, че предстои рецесия“, казва Анди Туейтс от изследователския институт и добавя, че „потребителите са доста мрачно настроени по отношение на икономиката и нейното бъдеще“. Анализаторът смята още, че ако станем свидетели на продължителен период на понижаващо се потребителско доверие, това може да доведе до промяна в поведението на населението и потреблението на домакинствата.

Към момента Английската централна банка поддържа лихвения процент на Острова при 5,0 на сто, като се въздържа от нови редукции заради силния инфлационен натиск от страна на петрола и храните. Вероятността за запазване на лихвата на тези нива и през следващите месеци остава доста висока, тъй като инфлационните очаквания на потребителите за следващите 12 месеца са стигнали най-високите си нива от август 1998 година, стана ясно от данни на Европейската комисия.

Днес британският паунд отстъпва срещу американския долар. В 8:30 часа българско време една лира струваше 1,9789 долара, а час и половина по-късно кросът е при 1,9757 GBP/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:07 | 17.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още