IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Еврото отново пое рязко нагоре

Очакванията за висока инфлация в Германия се увеличават, което засилва прогнозите за допълнително затягане на монетарната политика в еврозоната

10:57 | 28.05.08 г.
Автор - снимка
Създател
Еврото отново пое рязко нагоре

Еврото прекъсна понижението си срещу долара от вчера и тази нощ и се върна в близост до нивата, при които започна седмичната търговия. През изминалото денонощие единната валута отстъпи позиции срещу зелените пари, тъй като спадът в цените на петрола и изненадващи данни за увеличени продажби на жилища оказаха подкрепа на долара.

Днес ситуацията се измени и еврото започна отново да поскъпва, тъй като данните за вносните цени в най-голямата икономика от еврозоната – Германия, излязоха над очакванията на анализаторите. През април при вноса е отбелязано поскъпване от 0,9 на сто на месечна и 5,7 на сто на годишна база, което е сигнал, че през следващите месеци инфлацията може да напредне значително.

Консенсусните прогнози бяха за забавяне на ръста до 5,5 на сто на годишна база, след като през март беше отчетено увеличение с 5,7 на сто. На месечна база анализаторите очакваха увеличение в размер на 0,7 на сто, което е почти двойно над измерените месец по-рано 0,4 на сто.

Дори данните за потребителското доверие във Франция не успяха да прекъснат поскъпването на еврото. Те показаха пореден спад, като актуалната стойност за май е минус 41,0 пункта при предварителни прогнози за запазване на регистрираната преди месец стойност от минус 37,0 пункта.

В 8:30 часа българско време едно евро се разменяше за 1,5702 долара, след което единната валута започна да напредва и в 10:50 кросът вече е при 1,5746 EUR/USD. Днес върху валутната двойка се очаква влияние от страна на данните за текущата сметка на еврозоната за март и на излизащите следобед данни за поръчките на трайни стоки в САЩ, които според предварителните очаквания ще отбележат нов спад.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:41 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още