IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Нов спад в цените на американските жилища

Индексът S&P/Case-Shiller пада с 14,4 на сто на годишна база през март, регистрирайки най-голямо повишение в историята си

16:59 | 27.05.08 г.
Автор - снимка
Създател
Нов спад в цените на американските жилища

Цените на жилищата в САЩ бележат спад от 14,4 на сто през март, показват данните на индекса S&P/Case-Shiller, който следи пазара на имоти в 20 американски метрополиса. Понижението е най-голямото от създаването на показателя през 2001 година, като от януари досега движението на индекса е само в отрицателна посока.

Предварителните очаквания на анализаторите бяха за спад на цените в размер на 14,0 на сто, след като през февруари беше отчетено понижение от 12,7 на сто. На месечна база жилищата са поевтинели с 2,2 на сто, а предходния месец беше отчетено понижение от 2,6 на сто. Месечните данни обаче не се коригират със сезонните колебания, което кара специалистите да обръщат по-голямо внимание на годишните изменения, предава Bloomberg.

В 19 от следените градове цените бележат понижение на годишна база, като най-голям спад е отчетен в Лас Вегас (26 на сто) и Маями (25 на сто). Единственият район, където жилищата са поскъпнали, е Шарлот, където цените са нараснали с 0,8 на сто за периода март 2007 – март 2008 година.

Цените продължават да вървят надолу, тъй като големият брой просрочени ипотеки изкарват на пазара голям брой жилища. За поевтиняването оказват влияние и затегнатите условия за кредитиране, които банките прилагат заради финансовата криза. Очакванията на анализаторите са натискът върху пазара да се запази и през следващите месеци, тъй като през април при средната цена на непродадените жилища се наблюдава спад от 8 на сто на годишна база.

През днешния ден американският долар успя да заличи около 1 цент от изгубеното през последните няколко дни срещу еврото. В 9:00 часа българско време едно евро се разменяше за 1,5816 долара, а непосредствено преди данните за цените на имотите в 16:00 американската валута напредна до 1,5739 EUR/USD. В 16:45 кросът на двете валути е при 1,5722 EUR/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:02 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още