IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Грийнспан: Рецесията идва, но ще бъде лека

Бившият ръководител на Фед не е обнадежден въпреки позитивните данни за американската икономика от последните седмици

16:02 | 27.05.08 г.
Автор - снимка
Създател
Грийнспан: Рецесията идва, но ще бъде лека

Сравнително добрите икономически данни за САЩ от последните седмици не дават основание за оптимизъм на бившия ръководител на Федералния резерв Алън Грийнспан и той оценява шансовете за навлизане на страната в рецесия на над 50 на сто, става ясно от интервю на банкера за FT.

Макар мнозина да оценяват новините за икономиката като позитивни, Грийнспан не споделя това мнение. „Вярвам, че вероятността за рецесия е по-голяма от 50 на сто“, предава вестникът думите му. Все пак специалистът оценява положението в САЩ като по-добро, отколкото преди няколко месеца, което значително е понижило шансовете за тежка и продължителна рецесия.

Повод за оптимизъм дават данните за пазара на труда в най-голямата икономика, които през последните седмици се движат далеч по-добре от предварителните прогнози, както и индикаторите, следящи икономическата активност на бизнеса. Въпреки това обаче Грийнспан е на мнение, че още е твърде рано да се правят оценки относно това дали най-тежката част от финансовата криза вече е отминала. Решаващи в тази насока са данните за цените на жилищата, които според него ще се понижат с още около 10 на сто, а в случай на сътресения може да се стигне и до спад с над 15 на сто.

В интервюто си Грийнспан отправя предупреждение към ръководителите на централните банки да внимават с ценовите балони, които могат да се образуват. „Когато искаме бърз растеж на продуктивността, иновациите и стандарта на живот, трябва и да приемем, че има и турбулентни фази“. Според FT тези думи на Грийнспан са пряко насочени срещу наследника му във Фед Бен Бернанке, който инициира преразглеждане на т.нар. Доктрина Грийнспан, което да позволи превантивното действие срещу балонизирането на отделните пазари.

През последните месеци Грийнспан често попада под ожесточени критики за това, че заради водената от него политика цените на жилищата в САЩ, както и задълженията на домакинствата са нараснали прекалено много, а това от своя страна е създало почвата за избухване на финансова криза. Сегашното преразглеждане на доктрината и плановете за мерки срещу балонизирането и връзката му с монетарната политика според Грийнспан са нещо позитивно, но по този повод той твърди, че „е чувал подобни аргументи в продължение на дълги години, но нищо не е можело да бъде сторено“. Причината: „човешката природа не се променя“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:51 | 13.09.22 г.
Най-четени новини
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още