IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Централната банка на Унгария повиши лихвения процент

За последните два месеца лихвата се повишава вече два пъти, достига 8,5 на сто

16:25 | 26.05.08 г.
Автор - снимка
Създател
Централната банка на Унгария повиши лихвения процент

Националната банка на Унгария взе решение да повиши лихвения процент в страната с 0,25 процентни пункта до 8,5 на сто, предприемайки поредната си стъпка по затягане на монетарната политика. От септември досега лихвата по двуседмичните правителствени облигации за търговските банки, която се използва като основен лихвен процент, е повишена вече със 100 базисни пункта.

Днешният ход беше очакван от анализаторите, като прогнозите вече клонят по посока промяна в политиката. Дали това ще се сбъдне може да стане ясно на 13 юни, когато ще бъде публикуван протокол от срещата на ръководителите на институциите, съобщава Dow Jones newswire.

Като основна причина за увеличението може да се посочи инфлационния натиск в страната, който накара Централната банка да коригира нагоре прогнозата си за ръста на потребителските цени през следващите две години. Според новата прогноза институцията очаква инфлация в размер на 4,2 на сто през 2009 година, а не както беше посочено в предишния доклад - 3,6 на сто. Що се отнася за 2008 година, очакванията са за ръст на потребителските цени с 6,3 вместо с 5,9 на сто.

Прогнозите на централната банка са заложени при обменен курс от 225,2 форинта за едно евро и цена на петрола от сорта Брент 106,4 долара за барел. Днес унгарската валута отстъпва срещу еврото, като от 243,62 EUR/HUF в 12:00 часа българско време курсът на форинта пада до 244,50 EUR/HUF в 16:30 ч.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:17 | 26.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още