IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Доларът се стабилизира при най-ниските си нива от месец

Американската валута не може да напредне заради очакванията за нови негативни данни за жилищния пазар в страната

12:23 | 26.05.08 г.
Автор - снимка
Създател
Доларът се стабилизира при най-ниските си нива от месец

Доларът успява да постигне известна стабилизация на курса си след значителното отстъпление през миналата седмица. При днешната ограничена по обем търговия американската валута успява да заличи спада си от изминалата нощ и да достигне нива около 1,5745 EUR/USD. Днес затворени за търговия остават два от основните пазари в света – американският и британският, което дава основания да се очакват по-резки колебания на валутните курсове.

При липсата на икономически новини от еврозоната и азиатските държави основна движеща сила на търговията от началото на новата седмица станаха очакванията за поредната порция слаби данни за американския жилищен сектор. Утре трябва да бъде публикуван индексът на цените на жилищата в САЩ, който се изготвя ежемесечно от S&P/Case-Shiller. Предварителните очаквания на анализаторите са за понижениe с 14,2 на сто на годишна база на цените на жилищата в 20 американски големи града. Ако прогнозите се окажат верни, това ще бъде най-голямото понижение от създаването на показателя през 2001 година.

На фона на очакванията за нов спад в цените на имотите и разочароващите данни за потребителското доверие в най-голямата световна икономика, пазарите започват да ограничават залозите за увеличение на американските лихви през следващите месеци. Въпреки че все още не се наблюдават сигнали за чувствително стабилизиране на американската икономика, все по-голям брой пазарни участници прогнозират край на кампанията по редукция на лихвения процент, тъй като САЩ са заплашени с висока инфлация. Последните данни за фючърсната търговия обаче отново показват, че вероятността за по-високи лихви към края на годината спада.

Опасения за ръст на инфлацията дават цените на петрола, които през последната седмица се повишиха до нечуваните нива от 135 долара за барел и според мнозина вече са се насочили към следващата психологическа бариера от 150 долара за барел. Към момента фючърсната търговия показва вероятност от 23 на сто за увеличение на лихвения процент в САЩ с 0,25 процентни пункта до 2,25 на сто през септември, което е значително под 34-процентната вероятност, измерена в края на миналата седмица, предава Bloomberg.

Едновременно със сигналите за слабост в САЩ новините от еврозоната през последните седмици дават повод за известен оптимизъм, което дава подкрепа на еврото. Новата седмица започна с ръст в курса на единната валута до 1,5792 EUR/USD в азиатската търговия, което е в близост до едномесечния връх, отчетен в петък. Впоследствие доларът успя да заличи част от изгубеното и в 12:10 кросът на двете валути е при 1,5745 долара за едно евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:04 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още