IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът стигна 132 долара за барел след възход на еврото*

В началото на сесията в САЩ котировките стигнаха 132,08 долара за барел, търговията в Лондон приключи с рекорд при 131,17

14:19 | 21.05.08 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът стигна 132 долара за барел след възход на еврото*

След изненадващите данни за бизнес доверието в Германия от тази сутрин американският долар тръгна мощно надолу срещу еврото. Това пък допринесе за активизиране на покупките на петрол и котировките на черното злато преминаха над 130 долара за барел.

Доларът падна с близо цент и половина през последните три часа, като отстъпи от 1,5642 EUR/USD в 11:00 до 1,5768 EUR/USD в 14:05. Основната причина за поскъпването на единната валута станаха силните данни за икономиката на еврозоната, които върнаха очакванията, че Европейската централна банка няма да прибягва до понижение на лихвения процент през следващите месеци.

Отстъплението на долара доведе след себе си ръст в цената на черното злато, тъй като продавачите правят опити да компенсират курсовата разлика, а продавачите от своя страна откриват позиции в суровини с цел запазване на стойността на активите при очакванията за висока инфлация през следващите месеци.

През последните седмици курсът на долара беше изместен като водещ фактор за формирането на цените на петрола, като вниманието се измести към опасенията относно възможностите на рафинериите да посрещнат нарасналото търсене на суровината, но сега нивата на зелените пари отново стават основния фактор, влияещ на търговията, съобщава АР.

По време на днешната сесия в Ню Йорк петролните контракти с доставка през юли поскъват с 2,2 на сто (2,78 долара) до 131,76 долара за барел, след като по-рано днес котировките стигнаха до ниво 132,08 долара за барел, което е точно с 99 на сто повече, отколкото преди година.

Цената на петрола от сорта Брент също постигна рекорд днес, повишавайки се с 3,33 долара до 131,17 долара за барел при приключването на сесията в Лондон. По време на търговията беше достигнато ниво от 131,57 долара за барел.

*Информацията е актуална към 18:35 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:04 | 11.09.22 г.
Най-четени новини
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още