IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Шансовете за понижение на лихвите на Острова се стопяват

Ръководителите на AЦБ са гласували с 8:1 за запазване на нивото от 5 на сто, целта на банката е инфлацията да бъде поставена под контрол

13:33 | 21.05.08 г.
Автор - снимка
Създател
Шансовете за понижение на лихвите на Острова се стопяват

Лихвеният процент във Великобритания вероятно ще бъде запазен без промяна в следващите месеци, става ясно от публикуваната днес стенограма от последното заседание на Английската централна банка, когато беше взето решение за запазване на лихвата при 5,0 на сто. Решението е било взето с почти пълно единодушие от 8 на 1 гласа, като единствено Дейвид Бенчфлауър е гласувал за минимална редукция от 0,25 процентни пункта.

Доводите, които комитетът по монетарна политика на АЦБ, оглавяван от Марвин Кинг, изтъкват в подкрепа на решението си, включват опасения, че понижаването на лихвения процент може да изпрати погрешен сигнал към работодателите и компаниите, съобщава Bloomberg. Според Кинг инфлацията вероятно ще надхвърли заложения от правителството таргет от три на сто за „следващите няколко тримесечия“, което силно ограничава възможността за понижения.

През април инфлацията на Острова достига 3,0 на сто, увеличавайки се силно спрямо измерените месец по-рано 2,5 на сто. Ръстът на цените беше най-голям за последните 6 години, а преминаването на 3-процентния таргет на правителството, който е с 1 процентен пункт над този, заложен от централната банка, доведе до необходимост от писмени обяснения на Марвин Кинг пред финансовия министър Алистър Дарлинг относно причините за силното увеличение на инфлацията. До този момент гуверньорът на АЦБ е бил принуден да прави подобна стъпка само веднъж след 1997 година, като това се случи през март 2008.

Днес търговията с британската лира е доста волатилна, като от 1,9680 GBP/USD в 9:00 първоначално лирата отстъпи до 1,9630 GBP/USD в 10:10, а впоследствие се върна до 1,9689 в 11:00. Към 13:15 кросът паунд/долар е при 1,9663 GBP/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:39 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още