IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

АЦБ и Фед слагат край на понижението на лихвените проценти

Кампанията по редукция на лихвите върви към своя край, пазарите вече очакват ходове в противоположната посока

15:14 | 16.05.08 г.
Автор - снимка
Създател
АЦБ и Фед слагат край на понижението на лихвените проценти

Федералният резерв на САЩ и Английската централна банка (АЦБ) дават сигнали, че е дошъл краят на кампанията по понижение на лихвените проценти, тъй като инфлационният натиск се засилва и заплашва със сериозни проблеми американската и британската икономика, предава Bloomberg. От септември досега Фед предприе седем стъпки за понижение на лихвения процент, с които той беше смъкнат от 5,25 до 2,00 на сто. В същото време АЦБ остана по-консервативна и понижи лихвата на три пъти до 5,00 на сто.

Силният инфлационен натиск, който се наблюдава в световната икономика през последните месеци, принуждава ръководителите на двете финансови институции да променят политиката си, въпреки че икономиките на САЩ и Англия са обхванати от сериозна криза, която тръгна от сектора на недвижимите имоти. Прогнозите на големите анализатори също са по посока на промяна на монетарната политика.

„Централните банки ще трябва да спрат временно с понижението на лихвите, но това може да се превърне и в край на редукциите изобщо“, смята един от водещите икономисти в Deutsche Bank Томас Майер. Според колегата му от ABN Amro Тим Дрейсън „инфлацията извива ръцете на централните банки и те започват да осъзнават, че ще трябва да се примирят с отслабване на икономиката, за да контролират инфлацията“, цитира информационната агенция.

Опасността е свързана с растящите цени на храните и горивата, които заплашват скоро да изместят поскъпването на кредитите като заплаха номер едно за икономиката. Това, от своя страна, може да накара централните банки дори да повишат основните лихвен проценти въпреки проблемите в сектора на кредитирането. Някои трейдъри вече залагат именно на това и вероятността от увеличение на лихвения процент в САЩ до 2,25 на сто през септември вече се оценява на 22 на сто според информацията за фючърсната търговия в Чикаго.

Към настоящия момент ситуацията изглежда най-ясна в еврозоната, където въпреки призивите на мнозина, ЕЦБ не промени лихвения процент от началото на кризата. Въпреки обвиненията, че по този начин може да се навреди на растежа, вчерашните данни за брутния вътрешен продукт за първото тримесечие ясно показаха, че европейската икономика остава стабилна. Повод за оптимизъм даде и забавянето на инфлацията, която е обявена като приоритет номер едно пред ЕЦБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:43 | 04.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още