IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Американските банки излизат от ликвидната криза

При вчерашния аукцион на Фед са отпуснати едва $7 млрд. при обявен лимит от $25 млрд., което е сигнал, че банките намират алтернативни начини да се финансират

12:36 | 16.05.08 г.
Автор - снимка
Създател
Американските банки излизат от ликвидната криза

Финансовият сектор в САЩ показва сигнали за стабилност по отношение на ликвидните проблеми, които заплашиха сериозно междубанковото кредитиране. При вчерашния аукцион за отпускане на съкровищни бонове на търговските банки от страна на Федералния резерв са били разпределени едва 7 млрд. от поставените на разположение 25 млрд. долара, съобщава ВВС.

Операцията, която е осма по ред от този тип, има за цел да подобри ликвидността във финансовата система и да подобри условията на финансиране. При този тип аукциони Фед предоставя високоликвидни съкровищни облигации, в замяна на което приема обезпечение от проблемни облигации. Срокът на кредитите е 28 дни.

По-ниският интерес към аукциона предполага, че финансовите институции са намерили алтернативни подходи да си осигурят необходимите средства, което може да се приеме като сигнал, че ликвидната криза върви към своя край. Подобни мнения бяха изказани от водещи специалисти през последните седмици, според които най-лошото вече е отминало и нещата ще започнат да се подобряват.

Днес доларът отстъпва срещу еврото в очакване на данните за строителството, които трябва да бъдат публикувани днес. В 7:00 българско време едно евро се разменяше за 1,5473 долара, а в 12:15 единната валута напредва до 1,5502 EUR/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:44 | 11.09.22 г.
Най-четени новини
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още