IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Японската икономика расте повече от очакваното

Износът за страни, различни от САЩ, се увеличава и помага на страната да избегне проблемите, свързани с американския пазар

10:30 | 16.05.08 г.
Автор - снимка
Създател
Японската икономика расте повече от очакваното

Брутният вътрешен продукт на Япония за първото тримесечие на годината отбеляза по-голям от очакванията ръст. За периода януари – март икономиката на азиатската държава нараства с 3,3 на сто, което е доста над очакваните 2,5 на сто. През предходното тримесечие БВП се е увеличил с 2,6 на сто, а не както беше обявено първоначално - с 3,5 на сто, става ясно от официалните статистически данни. На тримесечна база икономиката нараства с 0,8 на сто.

Нетният износ на страната е основният фактор, довел до силния ръст на икономиката. Той е донесъл 0,5 процентни пункта за растежа в резултат на увеличения с 4,5 на сто износ. На фона на кризата в САЩ са по-големият износ са допринесли по-големите количества стоки, изнесени за азиатските държави и Европейския съюз. Едновременно с това вносът в Япония се е увеличил с 2 на сто.

Повод за известно безпокойство дават данните за бизнес инвестициите, които са се понижили с 0,9 на сто през последното тримесечие. Това обаче е компенсирано от нарасналото с 0,3 на сто вътрешно търсене, увеличените с 0,8 на сто потребителски разходи и нарасналите с 4,6 на сто инвестиции в строителството, показва статистиката.

Днешните данни за БВП на Япония дават още един повод за оптимизъм относно състоянието на световната икономика, след като вчера стана ясно че в Германия е отбелязан най-висок ръст за последните 12 години. Въпреки това обаче не може да се каже категорично какво ще бъде влиянието на кредитната криза и вероятно през следващите месеци ще станем свидетели на „далеч не толкова бляскави данни“, предупреди вчера председателят на Европейската централна банка Жан-Клод Трише.

Новините доведоха до ръст в курса на японската йена. От 104,85 USD/JPY в 2:50 българско време, когато бяха съобщени данните за БВП, йената напредва до 104,32 USD/JPY в 10:20. По отношение на еврото, японската валута поскъпва съответно от 162,00 до 161,64 EUR/JPY.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:06 | 09.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още