IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Еврото заличи спечеленото днес въпреки ръста на европейската икономика

Брутният вътрешен продукт на еврозоната нараства повече от очакваното, воден от Германия и Франция

15:10 | 15.05.08 г.
Автор - снимка
Създател
Еврото заличи спечеленото днес въпреки ръста на европейската икономика

Икономиката на еврозоната е отбелязала по-голям от очакванията ръст през първото тримесечие на годината, показват данни на Евростат, публикувани днес. Брутният вътрешен продукт нараства с 0,7 на сто спрямо последното тримесечие на 2007 година, което е доста над очакванията за увеличение с 0,4 на сто. На годишна база икономиката се е увеличила с 2,2 на сто.

Основна роля за ръста на брутния вътрешен продукт са изиграли Франция и Германия. Френската икономика е нараснала с 0,6 на сто на тримесечна база, докато германците бележат най-голямо увеличение  за последните 12 години – 1,5 на сто. На противоположния полюс са Испания и Италия, като растежът на испанската икономика се забавя съответно от 0,8 на сто в края на 2007 година до 0,3 на сто за първото тримесечие, а за Италия все още не се излезли официални данни, но се очаква дори възможност от икономически спад.

Днешните данни показват, че икономиката в еврозоната се представя далеч по-добре от американската, където предварителните данни показаха увеличение от 0,1 на сто. Това вероятно ще спомогне за запазване на лихвения процент от ЕЦБ при 4,0 на сто в близките месеци. Основание за това дават и данните за инфлацията в еврозоната през април, които показват забавяне в ръста на потребителските цени в размер на 3,3 на сто, което представлява забавяне спрямо измерените през март 3,6 на сто.

Въпреки добрите данни за икономическия растеж и забавянето на инфлацията, еврото не успя да задържи спечеленото срещу долара в началото на днешната търговия. След като единната валута повиши курса си от 1,5488 EUR/USD в 9:00 до 1,5543 EUR/USD в 10:00 часа, доларът започна да напредва и в 15:00 вече заличава загубите си, като кросът р при 1,5477 EUR/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:27 | 29.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още