IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Изненадващо силен ръст на водещите икономики в ЕС въпреки кризата

БВП на Германия с най-голям растеж за последните 12 год., икономиката на Франция също расте повече от очакваното

10:31 | 15.05.08 г.
Автор - снимка
Създател
Изненадващо силен ръст на водещите икономики в ЕС въпреки кризата

Въпреки световната кредитна криза водещите икономики на еврозоната бележат по-висок от прогнозирания ръст през първото тримесечие на годината. Брутният вътрешен продукт на Германия, която е водещата икономика на ЕС, се увеличава с най-бързи темпове от 12 години насам, като отчетеният ръст възлиза на 1,5 на сто на тримесечна база и с 1,8 на сто на годишна, показват предварителните данни, публикувани днес. Ако бъде коригиран с броя на неработните дни, БВП на Германия се увеличава с 2,6 на сто, съобщават от националната статистика.

Предварителните прогнози на анализаторите бяха за далеч по-ограничен ръст на БВП, който се очакваше да възлезе на 0,7 на сто на тримесечна и 1,4 на сто на годишна база. За предходното тримесечие увеличението на основния икономически показател беше съответно 0,3 и 1,6 на сто.

Същевременно с ръста на икономиката се наблюдава и забавяне на увеличението на инфлацията. След рекордните 3,1 на сто, измерени през март, потребителските цени във водещата икономика са нараснали с 2,4 на сто на годишна база, което точно отговаря на прогнозите на анализаторите. На месечна база се наблюдава дефлация в размер от 0,2 на сто.

Силните данни за европейската икономика бяха потвърдени и от резултатите за БВП на друга водеща икономика от еврозоната – Франция. Икономиката на страната е нараснала с 0,6 на сто през първите три месеца на годината, спрямо последното тримесечие на 2007. На годишна база френската икономика нараства с с 2,2 на сто.

Очакванията на анализаторите бяха за по-ограничен ръст от 0,5 на сто за тримесечието и 1,9 на сто за годината. Това означава, че прогнозите са били за забавяне на растежа, който през последните три месеца на 2007 година възлезе на 2,1 на сто на годишна база.

Новините подкрепиха еврото и то напредна значително срещу американския долар. Днес се очакват и данните за БВП на цялата еврозона, като заради Германия и Франция се очакват по-доби резултати. От 1,5463 EUR/USD в 7:00 днес българско време единната валута поскъпва до 1,5543 EUR/USD в 10:00.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:25 | 03.09.22 г.
Най-четени новини
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още