IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

АЦБ: Инфлацията във Великобритания ще расте

Понижение на лихвата на Острова би довело до трaйно задържане на ръста на цените над заложения таргет

14:15 | 14.05.08 г.
Автор - снимка
Създател
АЦБ: Инфлацията във Великобритания ще расте

Английската централна банка (АЦБ) прогнозира нови увеличения на инфлацията, като се очаква 3-процентният таргет, заложен от правителството, да бъде надхвърлен за „няколко тримесечия“, става ясно от инфлационния бюлетин на институцията, публикуван днес. Това от своя страна ще направи още по-трудно бъдещо понижение на лихвения процент като опит за стимулирането на икономиката и кредитирането.

Според банката, която е фиксирала своя таргет за ръста на потребителските цени на 2,0 на сто, през следващите две години инфлацията ще бъде над заложената граница в случай на понижение на лихвения процент до 4,5 на сто в края на настоящата година. От началото на годината институцията понижи лихвата на два пъти с по 0,25 процентни пункта, а на последното си заседание ръководителите на АЦБ се въздържаха от промяна.

Гуверньорът на банката Марвин Кинг и неговите колеги правят опити за стабилизиране на икономиката в момент, когато тя е заплашена от най-голямата жилищна криза за последното десетилетие. Ситуацията се усложнява допълнително и от рекордните цени на горивата и хранителните продукти, които доведоха до ръст на инфлацията от 3,0 на сто на годишна база през април.

„Комитетът за монетарна политика е изправен пред най-трудното си изпитание досега“, заяви Кинг пред репортери след публикуването на доклада в Лондон. „Ние се движим по неравен път на ребалансиране на икономиката. Монетарната политика не би трябвало да се опитва да предотврати подобно пренастройване. Тя трябва да бъде фокусирана върху връщането на инфлацията обратно към поставения таргет в средносрочен план“, цитира Bloomberg.

Данните за инфлацията на Острова, които бяха публикувани по-рано през седмицата, показаха ръст на потребителските цени през април от 3,0 на сто, което е най-високата стойност за последните 6 години, докато увеличението при производствените цени е още по-драстично – то възлиза на 7,5 на сто и отбелязва най-голямо повишение за последните 20 години.

Днес британската лира продължава да поевтинява срещу долара. От 1,9459 GBP/USD в 9:00 часа зелените пари успяха да напреднат до 1,9370 GBP/USD в 12:30. В 14:00 кросът на двете валути е при 1,9393 GBP/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:00 | 22.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още