IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Грийнспан очаква лека рецесия в САЩ и нови рекорди за петрола

Проблемите ще намалеят със стабилизацията на жилищния сектор, което се очаква да стане до първите месеци на 2009 г.

10:44 | 14.05.08 г.
Автор - снимка
Създател
Грийнспан очаква лека рецесия в САЩ и нови рекорди за петрола

Данните за американската икономика говорят, че страната ще изпадне в лека рецесия, смята бившият ръководител на Федералния резерв на САЩ Алън Грийнспан. По време на закрита среща с инвеститори в Сингапур, осъществена чрез видеовръзка, специалистът е казал, че рисковете пред икономиката са свързани с жилищния сектор, казва участник в събитието, цитиран от Reuters.

Грийнспан, който по-рано през месеца каза, че САЩ са попаднали в „много бледа рецесия“, е изказал мнение, че кредитната криза би могла да приключи тогава, когато цените на жилищата в най-голямата икономика започнат да се стабилизират. Специалистът е на мнение, че последната порция отписване на активи ще бъде в началото на 2009 година, но въпреки това цените могат да започнат да се възстановяват и преди това.

По отношение на силния ръст на цената на една от стратегическите суровини – петролът, Грийнспан е на мнение, че котировките ще продължат да вървят нагоре поради факта, че компаниите от сектора влагат твърде малко средства в увеличаване на производствения капацитет и подобряване на инфраструктурата на добива. Това от своя страна прави трудно посрещането на увеличеното търсене.

Според бившия ръководител на Фед инфлацията в глобален мащаб вероятно ще остане висока заради евтиния износ от Китай. Грийнспан е на мнение, че ниската цена на труда в Китай може би е достигнала своя край през последните месеци на 2006 и началото на 2007 година. В момента се наблюдава увеличаващ се инфлационен натиск, който вероятно ще бъде потиснат в настоящия период на икономическо забавяне. След преминаването на тези времена обаче ще станем свидетели на нова сила в ръста на инфлацията, съобщава участник в срещата.

Изказването на Грийнспан не даде отражение върху валутните пазари. Американският долар продължи да възстановява стойността си срещу еврото, възползвайки се от данните за по-ниска от очакваната инфлация във Франция и напредна до 1,5424 EUR/USD в 10:15.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:39 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още