IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бернанке изяви готовност за нови операции по подобряване на ликвидността

Ръководителят на Фед е на мнение, че финансовите пазари ще останат нестабилни и заради това централната банка е в готовност да действа при нужда

16:26 | 13.05.08 г.
Автор - снимка
Създател
Бернанке изяви готовност за нови операции по подобряване на ликвидността

Федералният резерв на САЩ е в готовност да предприеме нови мерки за подобряване на ликвидността с цел подобряване на ситуацията на финансовите пазари, става ясно от изявление на ръководителя на институцията Бен Бернанке, цитирано от Bloomberg.

По време на конференция на Фед-Атланта в щата Джорджия ръководителят на американската централна банка заяви, че макар и да се е подобрила, пазарната ситуация „остава далеч от нормалното“. Според Бернанке институцията е готова да увеличи предлаганите по време на аукционите средства за търговските банки, в случай че такова действие е необходимо.

Все пак ръководителят на Фед даде да се разбере, че ще се подхожда внимателно при предприемането на подобни действия. „Централна банка, която действа твърде за подобряване на ликвидността като кредитор от последна инстанция, рискува да даде силен тласък на моралния риск“. Усещането, че Фед винаги стои в готовност да подпомогне финансовите институции води след себе си по-ниска степен на внимание при изготвянето на стабилни стратегии за управление на ликвидния риск и дава основания да се предприема такъв риск, каза още Бернанке.

Бен Бернанке даде оценка на досегашните мерки на Фед, които според него са довели „до известно подобрение“, но не са повлияли по никакъв начин за избягването на моралния риск от банките и за предпазването на рисково настроените инвеститори. Целият контекст на пресконференцията дава да се разбере, че виждането на Бернанке се различава от твърденията, че кредитната криза върви към своя край и че най-лошото е отминало, коментират от Bloomberg. Това се вижда от мнението на ръководителя на Фед, че ще отнеме доста време на финансовите компании да разрешат проблемите си чрез привличане на нов капитал и да засилят управлението на риска.

По време на пресконференцията не беше обсъждана посоката на движение на лихвените проценти в най-голямата икономика през следващите месеци. Към момента прогнозите на пазарите са, че институцията ще преустанови агресивната редукция, която започна през есента и вследствие на която лихвеният процент беше свален до 2,0 на сто.

Днес доларът възстанови част от вчерашните си загуби срещу еврото. След като в 9:00 едно евро се разменяше за 1,5554 долара, единната валута отстъпи до 1,5446 EUR/USD непосредствено след изказването на Бернанке в 15:50. В 16:15 кросът на двете валути е при 1,5466 EUR/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:58 | 06.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още