IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ще променят правилата за определяне на LIBOR заради съмнения за измами

Подозренията, че някои банки дават манипулативни информации карат Британската асоциация на банкерите да смени правилата за определяне на лихвата

15:40 | 13.05.08 г.
Автор - снимка
Създател
Ще променят правилата за определяне на LIBOR заради съмнения за измами

Правилата за изготвяне на лихвените проценти на Лондонския междубанков пазар LIBOR вероятно ще бъдат ревизирани заради съмнения, че част от банките, участващи във формирането му, предоставят неверни данни. Обсъждане на подобни промени се прави за пръв път от 1998 година, става ясно от изявление на изпълнителния директор на Британската асоциация на банкерите Анджела Найт, цитирано от Bloomberg.

Лихвеният процент, на база който се определя лихвата по кредитни деривативи на стойност 62 трлн. долара и от който зависят погасителните планове на 6 млн. американци, теглили ипотечен кредит, попадна под значителни атаки след подозренията, че заради финансовата криза някои от банките изкуствено завишават лихвите, които изискват по междубанковите кредити.

Към момента ръководената от Анджела Найт организация изготвя лихвените проценти LIBOR на база ежедневна информация от 16 водещи банки, които разкриват какви лихви плащат за кредити в долари, лири, евро и други осем основни валути. Асоциацията попадна под натиск да установи дали съобщаваните разходи по кредитите са реални, тъй като се породиха съмнения за изкуствено завишаване с цел ограничаване на междубанковото кредитиране.

От думите на Найт става ясно, че Британската асоциация на банкерите ще излезе с официално становище, в което ще бъдат посочени планираните промени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:32 | 05.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още