IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инфлацията във Великобритания с рекорд за последните 6 години

Полето за понижение на лихвения процент на Острова става все по-малко, на годишна база цените са се повишили с 3 на сто

15:07 | 13.05.08 г.
Автор - снимка
Създател
Инфлацията във Великобритания с рекорд за последните 6 години

Продължават новините за силен ръст на инфлацията в глобален мащаб. След като вчера стана ясно, че Латвия се превръща в лидер по ръст на потребителските цени в Европейския съюз, а днес се разбра, че инфлацията у нас вече е 14,6 на сто на годишна база, днес и английската статистика извади тревожни данни.

През април индексът на потребителските цени на Острова е нараснал с 3,0 на сто на годишна база, което е значително по-висока стойност от измерените през май 2,5 на сто. Отчетеният резултат изненада анализаторите, които очакваха повишение на инфлацията с 2,6 на сто. За месеца цените във Великобритания са се увеличили с 0,8 на сто, което е най-голямото месечно увеличение за последните седем години.

Днешните данни значително надхвърлят заложения от Английската централна банка инфлационен таргет от 2,0 на сто, което силно намалява възможностите за редукция на лихвения процент на Острова с цел стимулиране на икономиката. Както е известно, финансовата система в Англия е обхваната от сериозна ликвидна криза, която е предизвикана от проблемите на пазара на недвижими имоти и недоверието на междубанковия пазар.

След като стана ясно, че инфлацията се повишава доста над очакванията, британската валута напредна значително срещу американския долар, но в последствие изгуби спечеленото. Непосредствено след съобщаването на новината лирата поскъпна от до 1,9580 GBP/USD, но към момента стойността на британската валута се понижава до1,9485 BGP/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:51 | 07.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още