IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Мерките на централните банки стабилизират валутните пазари

Членът на изпълнителния съвет на ЕЦБ Хосе Парамо е на мнение, че намесата на пазара е дала положителен резултат

17:03 | 12.05.08 г.
Автор - снимка
Създател
Мерките на централните банки стабилизират валутните пазари

Хосе Парамо, който е сред най-високопоставените представители на Европейската централна банка, заяви, че специалните операции, проведени от водещите централни банки, са в основата на стабилизирането на валутните курсове, предава Dow Jones Newswires.

По време на пресконференция в Мадрид членът на изпълнителния съвет на ЕЦБ е изказал мнение, че въпреки успеха на мерките за увеличаване на ликвидността, представителите на банковата система в еврозоната не са настроени с по-голямо доверие към ЕЦБ по отношение на способността на институцията да се справя с трудностите на пазара.

Както е известно, заради финансовата криза, която стегна глобалните пазари в края на миналото лято, централните банки на Англия, САЩ, Швейцария и еврозоната проведоха множество операции по подобряване на ликвидността. Те включиха в себе си отпускане на кракосрочни кредити при преференциални лихви, заемане на средства срещу ипотечни книжа, както и размяна на съкровищни бонове срещу нисколиквидни облигации.

Повод за изказването на Парамо дава стабилизацията, която показва курсът на американския долар през последните три седмици. Дали обаче текущите нива ще се запазят все още не е напълно сигурно, тъй като от финансовата система непрекъснато идват новини за нови и нови отписвания на активи от водещите банки.

Днес еврото успява да възстанови загубите, които регистрира през нощта по отношение на американския долар. При липсата на съществени новини от икономическия календар зелените пари напреднаха до 1,5370 EUR/USD в 9:00 часа тази сутрин, но впоследствие еврото се засили и в 16:50 кросът се върна там, където стартира седмичната търговия – при 1,5483 долара за евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:02 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още