IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Производствената инфлация на Острова с най-голям ръст от 20 години

Рекордните цени на суровините през април са довели до повишение на производствените цени със 7,5 на сто на годишна база

14:09 | 12.05.08 г.
Автор - снимка
Създател
Производствената инфлация на Острова с най-голям ръст от 20 години

Изходящият индекс на производствените цени във Великобритания през април бележи най-големия си ръст за последните поне 20 години. Той възлиза на 7,5 на сто на годишна база, като това е най-високата стойност, измерена от началото на воденето на подобна статистика през 1986 година. Предварителните прогнози на анализаторите бяха за ръст от 6,4 на сто. За месеца повишението е 1,4 на сто, което също е рекордно високо.

Входящият индекс на производствените цени бележи дори още по-впечатляващ ръст. Спрямо март повишението възлиза на 2,4 на сто при очаквано увеличение от 1,8 на сто, а на годишна база индексът се увеличава с цели 23,1 на сто при прогнози за ръст от 21,4 на сто.

Основната причина за увеличението са рекордните цени на суровините през април, което беше съпроводено със значително поскъпване на американския долар спрямо британския паунд. Тези две обстоятелства утежняват значително задачата пред Английската централна банка, която едва ли може да си позволи нови понижения на лихвения процент, въпреки проблемите, които се наблюдават на пазара на имоти и във финансовата сфера.

Новината за производствената инфлация доведе до силно поскъпване на лирата срещу американския долар. От 1,9453 GBP/USD в 9:00 часа българско време, паундът напредва до 1,9596 GBP/USD в 13:55.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:45 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още