IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Оптимизмът за бъдещето на долара расте

За пръв път от декември 2005 г. фючърсната търговия показва тенденция на бичи настроения за американската валута

11:29 | 12.05.08 г.
Автор - снимка
Създател
Оптимизмът за бъдещето на долара расте

Прогнозите на хедж-фондовете и големите валутни спекуланти за ръст на курса на долара се увеличават, става ясно от данни на Комисията за търговия с фючърси в Чикаго. Откритите позиции показват превес от 23 115 броя на дългите позиции, открити в полза на американската валута на 29 април. Такава ситуация не е била наблюдавана през последните 123 седмици, когато късите позиции винаги са имали превес над дългите, показва анализ на Bloomberg. На фона на това се наблюдава и повишен интерес на трейдърите към покупките на опции, даващи възможност за печалби при поскъпване на зелените пари.

Последният път, когато се е наблюдавал превес на дългите доларови позиции, е бил през декември 2005 година, когато доларът е бил в края на година, донесла поскъпване с 13 на сто. През 2006 и 2007 година американската валута отстъпи с по 11 на сто срещу еврото. Търговията с валутни фючърси обаче може да се разглежда като противоречив показател, тъй като трейдърите често прибягват до резки промени и закривания на позиции, когато се наблюдава някакво ключово събитие или промяна във фундамента.

Повод за оптимизма за курса на долара дават очакванията, че Федералният резерв на САЩ ще се въздържа от нови редукции на лихвения процент през следващите месеци. Това дава основания да се прогнозира, че зелените пари ще успеят да задържат стабилизацията си за по-дълъг период от време. През последните седмици американската валута успя да напредне с 3,9 на сто срещу еврото, като повиши стойността си от 1,6019 долара за евро на 22 април до 1,5425 EUR/USD днес. Доларовият индекс, който измерва представянето срещу валутите на шестте основни търговски партньора на САЩ е нараснал с 3,7 на сто от измереното на 17 март историческо дъно и днес достига 73,28 пункта.

Към момента фючърсната търговия показва шанс от 82 на сто Федералният резерв да не понижи лихвения процент и той да остане 2,0 на сто и след следващата среща на институцията, която е насрочена за 25 юни. Паралелно с това се появяват все повече прогнози, че преди септември Европейската централна банка ще смъкне лихвата до 3,75 на сто, а в края на годината се очаква ниво от 3,5 на сто.

Новата седмица започна с ръст на долара срещу еврото. Търговията стартира при 1,5483 EUR/USD, а в 9:00 часа българско време едно евро струваше 1,5372 долара. Последва стабилизация в курса на единната валута и в 11:15 кросът е при 1,5408 EUR/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:37 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още