IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Поскъпването на долара носи радост на Трише и Поулсън

Ръководителят на ЕЦБ и американският финансов министър изразиха задоволство от силата на долара след срещата на Г-7 от април досега

10:33 | 10.05.08 г.
Автор - снимка
Създател
Поскъпването на долара носи радост на Трише и Поулсън

Едни от най-високопоставените представители на финансовия свят – президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише и финансовият министър на САЩ Хенри Поулсън, дават сигнали на задоволство от поскъпването на американския долар през последните седмици, предава Bloomberg.

От срещата на Г-7 на 11 април, когато бяха разкритикувани резките колебания на валутните пазари и се появиха изказвания в подкрепа на стабилизирането на долара, досега зелените пари са поскъпнали с 2,1 на сто спрямо еврото. От рекордните 1,6019 долара за евро, регистрирани на 22 април, пък американската валута поскъпва с 3,4 на сто.

Това развитие накара президента на ЕЦБ да заяви, че „би бил щастлив”, ако трейдърите вземат под внимание твърдението на Хенри Поулсън, че САЩ желаят „силен” долар. Представител на американското финансово министерство, пожелал анонимност, е заявил, че комюникето от срещата на Г-7 е имало за цел да накара пазарите да погледнат отвъд краткосрочните проблеми във финансовата система, допълват от информационната агенция.

Преди два дни Трише е казал пред репортери, че е „взел за сериозно и реално това, което са казали американските власти – президентът, финансовият министър и председателят на Фед, а именно, че силният долар е в интерес на САЩ”. Същия ден Хнри Поулсън заяви: „Разбира се, че е в наш интерес да имаме силна валута” и добави, че дългосрочният фундамент на американската икономика ще намери отражение във валутния курс на долара.

Причината за желанието доларът да бъде силен е обстоятелството, че наред с повишаване на конкурентността на американския износ, слабата валута води след себе си силен ръст при цените на суровините, което може да окаже пагубно влияние както върху американската, така и върху световната икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:21 | 10.05.08 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още