IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Еврото стана на 10 години

При създаването на единната валута мнозина вещаеха провал, но еврото успя да се наложи като глобална валута

10:01 | 07.05.08 г.
Автор - снимка
Създател
Еврото стана на 10 години

Днес се навършват 10 години от подписването на споразумението за създаване на единната европейска валута евро. За този период паричната единица беше въведена като разплащателно средство в 15 от страните членки на ЕС, а още няколко се стремят да покрият изискванията за членство в еврозоната.

Въпреки подписването на споразумението още през 1998 година, първите 12 държави, които въведоха еврото на мястото на националните си валути, започнаха да го употребяват едва на 1 януари 2002 година. Тогава, както при всяко начало, единната валута среща значителни трудности, припомня ВВС.

След дебюта си на валутните пазари, еврото започна да потъва срещу долара и да регистрира дъно след дъно. Това доведе и до мащабна интервенция на водещите централни банки, която стабилизира курса и доведе до утвърждаване на единната валута. Днес нещата са диаметрално противоположни – едва допреди дни се говореше за предстояща интервенция с цел възстановяване на стойността на долара, който изпадна в колапс и достигна до дъно от 1,6019 EUR/USD.

Сега туристите и износителите от еврозоната са натоварени от високите стойности на еврото и търпят негативите от забавянето на американската икономика. Европейската комисия и Европейската централна банка обаче остават твърди в становището, че икономиката на еврозоната е влязла силна в кредитната криза и поради това ще успее да се справи с проблемите.

Едно е сигурно – с въвеждането на единната валута европейската интеграция достигна ниво, което не беше наблюдавано в световната практика. Това не означава, че са липсвали опити за въвеждане на единна валута, но повечето са се изчерпвали със създаването на счетоводна единица, която не е била въведена в употреба. Европейската икономическа интеграция и еврото дават поле за дискусии за създаването на редица други регионални валути – най-активно се говори за въвеждането на единна северноамериканска валута - амеро, за въвеждането на единна валута на арабските държави и др.

Днес, на десетата годишнина от подписването на споразумението за въвеждане на еврото, трябва да бъде публикуван докладът на Европейската централна банка с предпоставките за въвеждане на еврото в България, Чехия, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Швеция. Ако всичко бъде наред и тези страни се справят с условията за членство в еврозоната, можем да очакваме, че до няколко години еврото ще бъде въведено в общо 22 държави от ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:14 | 30.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още