IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Потребителското доверие на Острова с 15-годишен минимум

Проблемите в жилищния сектор и високите цени на горивата са основната причина за песимизма сред британците

10:07 | 30.04.08 г.
Автор - снимка
Създател
Потребителското доверие на Острова с 15-годишен минимум

Потребителското доверие във Великобритания през април пада до най-ниската си стойност за последните 15 години, показва ежемесечният индекс, който се изготвя от изследователския институт GfK.

Индексът пада с 5 пункта спрямо март и достига ниво от минус 24 пункта, което е най-ниската стойност от ноември 1992 година, съобщават авторите на изследването, в което са взели участие 2 007 души. Негативният сентимент се допълва от обстоятелството, че всичките пет компонента на индекса бележат спад.

Като основни причини за песимизма анализаторите посочват рекордните цени на горивата и проблемите в жилищния сектор на Великобритания. Потребителите са изправени пред сериозни предизвикателства, след като преди дни цената на петрола се доближи до нечуваните 120 долара за барел, а същевременно с това достъпът до кредити в страната става все по-труден заради ликвидната криза, в която се намира банковата система.

Мрачната ситуация в сектора на недвижимите имоти беше допълнена от съобщение на Nationwide Building Society, в което се казва, че през април цените на жилищата са отбелязали първи годишен спад от 1996 година насам. Понижението възлиза на 1,0 на сто, с което средната цена на жилище пада до 178 555 паунда. На месечна база спадът е 1,1 на сто, което е два пъти повече от очакванията на анализаторите.

Всичко това вероятно ще накара ръководителите на Английската централна банка да обсъдят сериозно евентуално ново понижение на лихвения процент в страната с цел стимулиране на кредитирането и подкрепа на жилищния пазар. На последната среща на институцията мненията на управителния съвет бяха разнопосочни, тъй като вече все по-активно се обсъждат последиците от високата инфлация, която може да дойде в страната в резултат на ниските лихви.

Днешните новини доведоха до отстъпление на паунда срещу долара и еврото, тъй като пазарите очакват ново понижение на лихвения процент на Острова, който към момента възлиза на 5,0 на сто и е най-висок от групата на седемте най-развити държави Г-7. От ниво 1,9683 GBP/USD в 8:20 часа българско време лирата отстъпи до 1,9627 GBP/USD в 9:00, а към 10:00 успява да се възстанови до 1,9647 долара за един паунд.

Спрямо еврото лирата отстъпва от 0,7918 EUR/GBP в 8:10 до 0,7939 лири за едно евро в 10:00 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:37 | 28.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още