IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ново разочарование от сектора на имотите в САЩ

Индексът на цените S&P/Case-Shiller бележи спад от 12,7 на сто през февруари на годишна база

16:42 | 29.04.08 г.
Автор - снимка
Създател
Ново разочарование от сектора на имотите в САЩ

Цените на жилищата в 20 американски региона бележат рекорден спад, понижавайки се с 12,7 на сто през февруари на годишна база, става ясно от ежемесечно изготвяния индекс S&P/Case-Shiller. Това показва, че ситуацията в сектора се влошава, а превесът на продавачите над купувачите продължава да се увеличава.

Предварителните прогнози на анализаторите бяха за понижение с 12,0 на сто на годишна база, след като предходния месец беше отчетено понижение в размер на 10,7 на сто.

От януари 2007 г. досега индексът S&P/Case-Shiller неизменно се понижава, давайки сигнал за продължаващите проблеми в сектора на недвижимите имоти. Отчетеният през настоящия месец спад е най-голям от създаването на показателя през 2001 година.

Индексът предложи поредните разочароващи данни за състоянието на пазара на недвижими имоти в САЩ, след като през последните месеци се наблюдава неизменно понижение при продажбите на жилища и разрешителните за строеж, паралелно с рекорден ръст на просрочените ипотечни заеми в страната.

Очакванията на специалистите са, че цените ще продължат да се движат надолу, тъй като големият брой необслужени ипотеки ще доведе до изнасяне на още по-голям брой жилища на пазара. Това от своя страна заплашва с допълнително свиване потребителските разходи в САЩ, което увеличава вероятността американската икономика да изпадне в рецесия.

Днес американският долар отново напредна срещу еврото, след което кросът на двете валути навлезе в коридор между 1,5550 и 1,5575 EUR/USD в очакване на утрешното решение на Федералния резерв за лихвения процент в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:29 | 07.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още