IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Много от американските щати вече са изправени пред рецесия

Приходите от данъци падат, бюджетните дефицити растат, което поставя пред доста сложна ситуация местната власт в САЩ

15:22 | 25.04.08 г.
Автор - снимка
Създател
Много от американските щати вече са изправени пред рецесия

Много от американските щати са изправени пред рецесия, независимо от споровете дали САЩ ще поеме по пътя на икономически спад, показва изследване, цитирано от АР.

Ситуацията изглежда дори още по-лоша за фискалната година, която започва на 1 юли. „Въпросът дали националната икономика е в рецесия или не, който е обект на продължаващи дебати, не стои за много от американските щати”, се казва в съобщение на Националната конференция на щатските законодатели. Някои от щатите изпитват такива проблеми, че „изглеждат като вече навлезли в рецесия”, предава АР.

Отслабващата икономика влияе негативно на приходите от данъци по няколко начина: разполагаемият доход на гражданите се свива от високите цени на горивата и храните, докато същевременно с това падащият жилищен пазар води до по-ниски разходи за мебели и различни операции, свързани с покупката на жилище. Ситуацията в Делауеър е зловеща, с дефицит от 69 млрд. долара през тази година, в Калифорния е мрачна с прогнози за недостиг на бюджета с 16 млрд. долара през следващите две години, се казва в доклада.

Към средата на април 16 щата, както и Пуерто Рико, са съобщили за недостиг в бюджетите им, като това се дължи на по-голям от очакванията спад на данъците. По този начин броят на щатите, които са обявили бюджетен дефицит, се е удвоил в сравнение със ситуацията отпреди шест месеца. За следващата година се очакват дори още по-лоши данни, като отсега 26 щата и Пуерто Рико съобщават за дефицити на обща стойност над 26 млрд. долара.

Повече от половината от посочените 16 щата съобщават за свиване на разходите, в поне осем от тях се обсъжда увеличение на данъците или таксите, включително увеличаване на цената на цигарите с 1 долар на кутия, с помощта на което в Масачузетс разчитат да съберат 175 млн. долара.

Преди седмица базираният във Вашингтон Център за бюджет и политически приоритети съобщи, че 27 от американските щати предвиждат дефицити през следващата година, като се очаква те да възлязат на 39 млрд. долара.

Въпреки оповестените днес данни, американският долар продължава да напредва срещу еврото, като е на път да отбележи най-голямото си повишение за последния месец. Американската валута повиши курса си до 1,5557 EUR/USD в 11:25 днес. Последва стабилизация на единната валута и в 15:05 кросът е при 1,5599 EUR/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:09 | 04.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още