IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Позитивни данни за инфлацията в Германия, еврото със силен спад

Вносните цени за март излязоха по-ниски от очакваното, основен двигател на ръста са били петролните продукти

09:44 | 25.04.08 г.
Автор - снимка
Създател
Позитивни данни за инфлацията в Германия, еврото със силен спад

Индексът на вносните цени в най-голямата икономика на еврозоната – Германия, бележи по-малък от очакванията ръст, регистрирайки забавяне спрямо предходния месец. През март вносните цени са нараснали с 0,4 на сто, което е значително забавяне в сравнение с февруари, когато ръстът възлезе на 1,1 на сто. На годишна база вносните цени са нараснали с 5,7 на сто, което е с 0,2 процентни пункта по-ниско спрямо февруари, съобщават от националната статистика.

Прогнозите на анализаторите бяха за увеличение на вносната инфлация с 0,6 на сто на месечна база и за запазване на ръста от 5,9 на сто, отбелязан през февруари и за третия месец на годината.

Основна причина за ръста на вносните цени са високите цени на петрола, тъй като ако от индекса бъдат извадени петролните и енергийни продукти, то показателят бележи годишен ръст от едва 1,5 на сто, показват статистическите данни.

За сравнително ниската стойност на повишението на вносните цени е спомогнало силното евро, което отбеляза значителен ръст срещу американската валута през март. Стабилността на индекса, който е изпреварващ сигнал за стойностите на вътрешната инфлация, дава повод за успокоение в средите на Европейската централна банка, тъй като през последните седмици нейни представители непрекъснато изразяват опасения за инфлационния ръст.

Днес еврото продължава да поевтинява срещу долара, като вече се отдалечава на близо 4 цента от рекордните нива, регистрирани във вторник при 1,6019 EUR/USD. В 9:40 часа българско време едно евро се разменя за 1,5653 долара.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:54 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още