IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Добри данни за американската икономика

Поръчките на дълготрайни стоки без транспорт се повишават повече от прогнозите, първоначалната безработица с изненадващ спад

15:57 | 24.04.08 г.
Автор - снимка
Създател
Добри данни за американската икономика

След разочароващите данни за бизнес доверието в Германия, американският долар получи подкрепа и от добри данни за поръчките на дълготрайни стоки и първоначалната безработица в САЩ.

Индексът на поръчките на дълготрайни стоки бележи спад от 0,3 на сто през март, но понижението се дължи на намалени поръчки от страна на министерство на отбраната на САЩ. Същевременно, ако бъдат изключени поръчките, свързани с транспорта, се наблюдава ръст от 1,5 на сто, при очаквания за ръст от едва 0,5 на сто, става ясно от официалните статистически данни.

На данните за този показател се обръща голямо значение, тъй като той разкрива инвестиционните намерения на компаниите, както и перспективите за износ на външните пазари. Поръчките на дълготрайни стоки имат голямо влияние върху брутния вътрешен продукт на страната и след тяхното публикуване вече могат да бъдат правени прогнози за неговата стойност за първото тримесечие, предава Bloomberg.

Днес от САЩ дойдоха и добри данни за първоначалната безработица, която пада с 33 хил. души за седмицата до 19 април, като броят на подадените молби възлиза на 342 хил. Седмица по-рано бяха отчетени 375 хил., като анализаторите не очакваха промяна на тази стойност. Четириседмичната средна стойност на показателя пада със 7 250 до 369 500 хиляди.

Новините оказаха подкрепа на долара и той продължи да поскъпва. Днес американската валута напредна силно срещу еврото, като от 1,5865 EUR/USD в 9:00 българско време стигна до 1,5720 EUR/USD в 12:00, а в 15:50 кросът вече е при 1,5709 долара за евро, което е най-ниското ниво на единната валута от 14 април насам.

В 17:00 днес трябва да бъдат публикувани данните за продажбите на нови жилища през март, които ще покажат, дали доларът може да задържи спечелените позиции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:16 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още