IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Лихвените проценти вероятно ще продължават да се вдигат

Деривативната търговия показва, че междубаноквите лихви ще запазят възходящото си движение

16:03 | 24.04.08 г.
Автор - снимка
Създател
Лихвените проценти вероятно ще продължават да се вдигат

Базираните върху лихвени проценти деривативни инструменти дават индикации, че лихвите, по които банките в Лондон си разменят кредити, могат да продължат да се вдигат, тъй като финансовите институции не са склонни да си заемат средства.

Най-ясно това се вижда от разликата между лихвения процент по тримесечните заеми LIBOR в долари и индекса на овърнайт суап лихвите, познат още като LIBOR-OIS спред. Неговата стойност е 88 базисни пункта, което е доста близо до рекорда от 90 базисни пункта, регистриран на 21 април, предава Bloomberg. OIS се използва като индикация за очакванията на трейдърите за средната стойност на овърнайт лихвения процент за периода на суапа.

Тримесечният LIBOR в долари напредва с 20 базисни пункта за последните пет работни дни и вече възлиза на 2,92 на сто. Тримесечният LIBOR-OIS спред пък беше едва 24 базисни пункта на 24 януари, което ясно може да покаже тенденциите в междубанковото кредитиране.

LIBOR-ът в долари продължава да расте и достига седемседмичен връх заради спекулациите, че глобалната кредитна криза е принудила банките да манипулират лихвените си проценти с цел предпазване от ескалация на разходите им за привлечен капитал. Това накара Британската асоциация на банкерите да излезе със съобщение, че ще бъде ускорена процедурата, по която ежедневно се определят лихвените проценти, и всеки, който си позволява да предоставя подвеждащи лихвени проценти, ще бъде изхвърлен от системата за фиксиране на LIBOR.

Нестихващата нужда на банките от кеш, както и новото повишение на LIBOR-а дават сила на очакванията, че Федералният резерв на САЩ ще прибегне до трето увеличение на средствата, които предоставя на финансовите институции чрез поредицата от аукциони, които организира. От декември досега във финансовата система под тази форма са вкарани 360 млрд. долара, като само през настоящия месец бяха организирани два аукциона за по 50 млрд. долара.

Лихвеният процент на отпуснатите от проведения тази седмица аукцион беше 2,87 на сто, което е с 82 базисни пункта над минималната възможна стойност на заявката, което е най-високата разлика досега. Това от своя страна дава ясен и силен сигнал за високото търсене на средства във финансовата система.

Ръст на междубанковите лихви се наблюдава и у нас, като от 16 април тримесечният SOFIBOR се е увеличил от 6,764 на сто до 6,785 на сто днес. От началото на годината се наблюдава почти непрекъснато увеличение на тримесечния лихвен процент, при който търговските банки си предлагат депозити у нас, като на 2 януари лихвата беше доста по-ниска при 6,534 на сто. Овърнайт SOFIBOR-ът пък остава без промяна спрямо 16 април и се запазва при 5,001 на сто, което е увеличение спрямо първия ден на годината, в който депозитите се разменяха при 4,668 на сто.

Днес доларът остава стабилен, след като успя да се възстанови от рекордните си дъна, регистрирани във вторник вечерта. Зелените пари напреднаха силно и вече за на близо три цента от дъното при 1,6019 EUR/USD, регистрирано във вторник. Американската валута получи подкрепа от слабите данни за бизнес очакванията в еврозоната, както и от положителните новини  за пазара на труда и поръчките на дълготрайни стоки в САЩ. Към 16:00 едно евро струва 1,5721 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:40 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още