IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

На Острова няма консенсус за лихвения процент

Стенограмата от последната среща на АЦБ показва три различни гледни точки, което се случва за пръв път през последните две години

14:50 | 23.04.08 г.
Автор - снимка
Създател
На Острова няма консенсус за лихвения процент

Ръководителите на Английската централна банка са имали три различни гледни точки при последната си среща, когато лихвеният процент на Острова беше понижен с 0,25 процентни пункта до 5,0 на сто. Двама от членовете на Управителния съвет – Андрю Сентънс и Тимъти Бесли, са се обявили против промяната на лихвата, докато Дейвид Бенчфлауър се е изказал за агресивна редукция до 4,75 на сто.

Решението за редукция на лихвения процент до 5,0 на сто е взето, за да „бъде противодействано частично, но не изцяло, на настоящия спад на търсенето, който идва като следствие от влошаването на кредитните условия в глобален мащаб“, става ясно от публикуваната днес стенограма от срещата, проведена на 10 април.

Протоколът от срещата „увеличава несигурността относно бъдещата посока на движение на лихвите в страната, тъй като не дава ясен сигнал за настроенията на мнозинството от членовете на управителния съвет“, смята Дейвид Тинзли, икономист в National Australia Bank, цитиран от Bloomberg.

Днес стана ясно още, че одобрените ипотеки в страната през март са намалели с 46 на сто на годишна база, което е най-големият спад от септември 1997 година досега. Това показва, че условията за кредитиране във Великобритания се влошават все повече въпреки опитите на централната банка да възстанови доверието между кредитните институции и да насърчи междубанковото кредитиране.

Публикуването на стенограмата доведе до поскъпване на британската лира срещу еврото, като от 0,8035 EUR/GBP в 11:00 часа единната валута отстъпи до 0,7980 EUR/USD в 12:40. Последва ръст на еврото, като загубите бяха наваксани и в 14:35 кросът стигна до 0,8037 EUR/GBP.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:19 | 17.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още