IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Секторът на услугите в еврозоната с изненадващ ръст

Европейската икономика продължава да показва стабилност въпреки рекордните стойности на еврото

13:30 | 23.04.08 г.
Автор - снимка
Създател
Секторът на услугите в еврозоната с изненадващ ръст

Растежът на европейския сектор на услугите продължава, като през април той отново показва по-добри от очакваните резултати. Това става ясно от предварителните данни за изготвяния ежемесечно от Royal Bank of Scotland PMI индекс, които бяха публикувани за еврозоната и Германия.

Оценките на анализаторите за април са за ръст до 51,8 пункта спрямо измерените през март 51,6 пункта. Консенсусната прогноза за предварителните данни беше за спад до 51,4 пункта. В най-голямата икономика от еврозоната – Германия, също се наблюдава увеличение, като то значително надхвърля очакванията. Актуалната стойност на PMI индекса е 56,4 пункта при регистрирани месец по-рано 52,2 и прогноза за спад до 51,5 пункта.

Добрите данни за сектора на услугите допринесоха за засилване на очакванията за твърда монетарна политика от страна на Европейската централна банка. Вчера агресивни коментари на члена на управителния съвет на институцията Кристиан Наойе, че ако е необходимо в борбата с инфлацията ще се стигне дори до увеличение на лихвите, изстреляха еврото до рекорд от 1,6019 EUR/USD.

Стабилността на европейската икономика беше подкрепена и от данните за индустриалните поръчки през февруари, които са отбелязали ръст от 0,6 на сто спрямо първия месец на годината при очаквания на анализаторите за по-ограничено повишение от 0,4 на сто. На годишна база индустриалните поръчки нарастват с 9,9 на сто, съобщават от Евростат.

След постигането на рекорда вчера единната валута отстъпи срещу долара до 1,5946 EUR/USD в 10:05 часа българско време. Последва стабилизация на еврото и в 13:25 кросът е при 1,5973 EUR/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:57 | 29.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още