IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Доларът счупи рекорда и достигна 1,6019 EUR/USD

Психологическата бариера беше подмината заради слаби данни за жилищния сектор в САЩ и очаквания за по-високи лихви в еврозоната

22:15 | 22.04.08 г.
Автор - снимка
Създател
Доларът счупи рекорда и достигна 1,6019 EUR/USD

Еврото премина над 1,60 EUR/USD, поставяйки нов исторически връх от 1,6019 долара за евро днес. Това доведе след себе си спад на индексите в САЩ, както и нов рекорд за петрола, който бележи серия от седем поредни дни с исторически връх на котировките.

Главна роля за новия възход на единната валута изигра изказване на председателя на френската централна банка и член на управителния съвет на Европейската централна банка Кристиан Наойе, който заяви пред радио RTL, че основният проблем, който стои пред ЕЦБ, е намирането на начин за връщане на нивата на инфлация под 2,0 на сто. Според Ноайе институцията трябва да направи всичко необходимо в тази насока и при нужда дори да увеличи лихвения процент.
 
За отстъплението на долара повлияха и поредните разочароващи данни от жилищния сектор на САЩ, които показаха, че продажбите на съществуващи жилища в страната са спаднали с 2 на сто през март до сезонно коригирана стойност на годишна база от 4,93 млн. продажби. Същевременно средната цена на продадените през третия месец на годината жилища е била 200 700 долара, което е със 7,7 на сто по-малко в сравнение с март 2007 година.
 
Комбинацията от двете новини доведе до изстрелване на еврото над психологическата граница от 1,60 долара за евро, която остана непреодолима за единната валута в продължение на повече от пет седмици. След пробиването на това ниво на съпротива курсът евро/долар се стабилизира, но остава в непосредствена близост до историческия връх и в 22:10 часа българско време кросът е при 1,5999 EUR/USD.
 
От началото на април еврото е поскъпнало вече с 1,4 на сто срещу долара, а за периода от 1 януари досега залените пари са изгубили 9,7 на сто. Валутните движения стават в момент, когато Федералния резерв на САЩ води агресивна кампания за редукция на лихвения процент, а лихвата в еврозоната вече близо година стои непроменена при 4,0 на сто, което е най-високата стойност за последните шест години.
 
Новото рекордно дъно на долара доведе след себе си до пореден исторически връх на петрола. По време на борсовата сесия в Ню Йорк бяха достигнати стойности от 119,90 долара за барел петрол, като в крайна сметка търговията с майските фючърси приключи при 119,37 долара за барел, което е с 1,89 долара повече от вчера.
 
На фона на новото рекордно поевтиняване на долара борсовите индекси в САЩ отстъпват като малко повече от час преди края на днешната сесия Dow Jones губи 1,02 на сто до 12 694,50 пункта, а S&P 500 пада с 1,04 на сто до 1 373,75 пункта.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:31 | 31.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още