IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Понижиха лихвата в Канада с 0,5 процентни пункта до 3,0 на сто

Лихвеният процент в страната пада до най-ниските си нива от 2005 г. насам

16:32 | 22.04.08 г.
Автор - снимка
Създател
Понижиха лихвата в Канада с 0,5 процентни пункта до 3,0 на сто

Централната банка на Канада взе решение за ново понижение на лихвения процент в страната, предприемайки втора редукция в размер на 0,5 процентни пункта от началото на годината досега. Така лихвата достигна до 3,0 на сто, което е най-ниското й ниво от октомври 2005 година досега.

Като основна причина за този ход институцията посочва нестабилността на финансовите пазари и отслабващия икономически растеж в глобален мащаб. Тези две обстоятелства дават основания на централната банка да прибегне до още понижения през следващите месеци, в случай че ситуацията се запази без промяна, става ясно от съобщение до медиите.

В него се казва още, че „за постигането на заложения инфлационен таргет в средносрочен период са необходими допълнителни монетарни стимули“. Тази формулировка показва промяна в отношението на институцията, тъй като при предишното решение беше посочено, че подобни стимули „вероятно ще са необходими в краткосрочен план“.

По прогнози на централната банка се очаква канадската икономика да нарасне с 1,4 на сто през настоящата година, с 2,4 на сто през 2009 и 3,3 на сто през 2010 година. Същевременно,  за разлика от повечето развити страни, в Канада се очаква инфлацията да не достигне заложения таргет от 2,0 на сто.

В първите 30 минути след оповестяването на решението канадският долар отбеляза значително отстъпление спрямо американския си съименник, поевтинявайки от 1,0064 USD/CAD в 16:00 часа българско време до 1,0141 USD/CAD в 16:30

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:33 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още