IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Очаква се агресивна редукция на лихвите в Канада

Пазарите залагат на понижение с 0,5 процентни пункта заради действията на Фед и запазването на конкурентността на износа

09:33 | 22.04.08 г.
Автор - снимка
Създател
Очаква се агресивна редукция на лихвите в Канада

Канадската централна банка ще предприеме агресивно понижение на лихвения процент в страната, става ясно от преобладаващите настроения на валутните пазари. Очаква се институцията да понижи лихвения процент с 0,5 процентни пункта до 3,0 на сто по време на днешното си заседание, като по този начин ще бъдат последвани действията на Федералния резерв на САЩ.

Причината за понижението на лихвата до най-ниското й ниво от 2008 година насам е, че основният търговски партньор на страната – САЩ, предприе серия от действия, които значително понижиха стойността на американския долар, което създава трудности за канадските износители. От началото на годината Фед е намалил лихвения процент с 2 процентни пункта до 2,25 на сто, като пазарите очакват нова редукция на предстоящата в края на месеца среща на институцията.

Ако понижи лихвата до 3,0 на сто, Канада ще съкрати лихвения диференциал между двете страни до едва 0,75 процентни пункта в своя полза, което ще съдейства за запазване на близки до текущите нива на валутните курсове. Желанието на централната банка в страната е именно такова, тъй като през 2007 година канадецът поскъпна с цели 17 на сто спрямо американския долар и така страната загуби доста предимства от търговията между двете държави.

От началото на годината Канадската централна банка прави опити да следва монетарната политика на Фед, като вече беше предприета една редукция на лихвения процент от 4,0 до 3,5 на сто. Това до момента помага на задържането на валутния курс в относителна стабилност, като от началото на 2008 година канадецът е постигнал ръст от едва 0,95 на сто спрямо американския долар.

За понижаването на лихвения процент спомагат и данните за стабилност на инфлацията в страната, които показват, че на годишна база през март потребителските цени са се увеличили с едва 1,4 на сто, което дава достатъчно място на централната банка да прилага монетарни похвати за насърчаване на икономическия ръст.

От началото на новата седмица канадският долар губи позиции срещу американския, като му отстъпва от 1,0043 USD/CAD в началото на търговията до 1,0084 USD/CAD в 9:20 днес. Спрямо еврото канадецът поевтинява по-мащабно, като понижава курса си от 1,5884 EUR/CAD до 1,6015 канадски долара за едно евро в 9:20 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:03 | 23.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още