IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

На Острова ще борят кризата с размяна на ценни книжа

АЦБ предлага суапове на правителствени облигации срещу ипотечни книжа с цел възстановяване на междубанковия пазар

11:46 | 21.04.08 г.
Автор - снимка
Създател
На Острова ще борят кризата с размяна на ценни книжа

Английската централна банка (АЦБ) обяви план за съживяване на междубанковото кредитиране и понижаване на лихвените проценти на междубанковия пазар в страната. Той предвижда институцията да извърши суап сделки, при които да предостави на търговските банки средства в размер на 50 млрд. лири под формата на правителствени облигации, в замяна на което да приеме обезпечение с ипотечни книжа, предава Bloomberg.

Идеята на АЦБ е банките да получат свежи пари, като същевременно запазят отговорността от евентуални загуби, предизвикани от обезценки на ипотечните облигации. За предложените сделки централната банка ще приема само книжа, издадени преди края на 2007 година.

„Специалната схема за подобряване на ликвидността на Английската централна банка е създадена за увеличаване на ликвидността на банковата система и повишаване на доверието във финансовата система, като едновременно с това се дава гаранция, че рисковете от загуби от отпуснатите кредити остават в отделните банки“, се казва в официалното становище на ръководителя на АЦБ Марвин Кинг.

Според финансовия министър на Великобритания Алистър Дарлинг планът ще „размрази ситуацията, в която се намира пазарът в момента“. Очаква се днес министърът да изнесе реч пред парламента, за да обясни подробностите и причините за взетите планове.

Предвидените суапове са в двойно по-голям размер спрямо кредитите и гаранциите, които бяха предоставени през септември за спасяването на Northern Rock. През февруари правителството национализира ипотечния кредитор, който се превърна в първата жертва на кредитната криза, която започна от пазара на високорискови кредити в САЩ, припомнят от Bloomberg.

Новата седмица започна със значителен спад на курса на британската лира спрямо еврото. Търговията започна при нива 0,7917 EUR/GBP, а в 11:40 часа българско време едно евро струва 0,7976 лири. Срещу долара също се наблюдава отстъпление, като кросът пада от 1,9980 до 1,9886 GBP/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:42 | 29.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още