IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ситуацията в САЩ продължава да се влошава

Поредната порция разочароващи данни от строителния сектор показват, че мерките на Фед все още остават без резултата

15:49 | 16.04.08 г.
Автор - снимка
Създател
Ситуацията в САЩ продължава да се влошава

Ипотечният сектор на САЩ продължава да показва лоши резултати. През март началното строителство в страната бележи двойно по-голям от прогнозирания спад и пада до 17-годишно дъно. Регистрираната от министерството на търговията в страната стойност на годишна база на новите строежи възлиза на 947 хил., което е с 11,9 на сто по-ниско от предходния месец и достига до нивата, регистрирани през март 1991 година.

Същевременно се наблюдава спад и при издадените разрешителни за строеж, което е сигнал за задълбочаване на кризата и през следващите месеци. Броят издадени разрешителни за строеж пада до 927 хил., след като месец по-рано беше на ниво 984 хиляди.

Предварителните прогнози на анализаторите бяха далеч по-оптимистични. Началното строителство се очакваше да намалее с 5,2 на сто до 1,01 млн. нови строежа, а разрешителните се очакваше да паднат до 970 хиляди.

Днес в САЩ бяха обявени и данните за инфлацията през март. Отчетените резултати съвпадат с предварителните прогнози, като на месечна база се наблюдава ръст на потребителските цени от 0,3 на сто. През февруари не беше отчетена промяна в темпа на инфлацията. Основният индекс на потребителските цени, в който не попадат някои по-волатилни стоки като горивата и храните, се повишава с 0,2 на сто за месеца.

След публикуването на данните американската валута отново започна да отстъпва спрямо еврото. Зелените пари паднаха до нов рекорд при 1,5970 EUR/USD в 15:35 часа, прекъсвайки продължилата за кратко стабилизация след отстъплението отпреди обяд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:29 | 20.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още