IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инфлацията в еврозоната срина долара

Потребителските цени се увеличават повече от прогнозите, еврото с лекота проби рекордните си нива

12:50 | 16.04.08 г.
Автор - снимка
Създател
Инфлацията в еврозоната срина долара

Инфлацията в еврозоната през март се оказа по-висока от предварително обявеното и достигна 3,6 на сто на годишна база, съобщават от Евростат. Основната причина за това са високите цени на горивата и хранителните продукти, които действат по посока обезценяване на парите в глобален мащаб.

Предварителните очаквания, които бяха съобщени в края на март, бяха за ръст на инфлацията с 0,2 процентни пункта спрямо февруари до 3,5 на сто. Днешните резултати обаче са по-различни, което доведе до очаквания, че Европейската централна банка може не само да запази лихвения процент без промяна, а дори и да го увеличи, тъй като заложеният от институцията таргет е в размер на 2 на сто.

Поскъпването на храните набира все по-голяма скорост и след повишението от 5,8 на сто през март, ръстът вече достига 6,2 на сто. Това е най-високата стойност, откакто Евростат води обща статистика от 1997 година. Цените на енергоносителите пък са се повишили с 11,2 на сто, като очакванията са тази тенденция да продължи и занапред с оглед рекорда от 114 долара за барел петрол, който беше поставен тази нощ.

След вчерашната стабилизация на долара до нива под 1,58 ЕUR/USD, днес единната валута започна деня силно и след новините за инфлацията се изстреля до 1,5960 EUR/USD в 12:50 българско време, преминавайки с цели 48 пипса над досегашния исторически връх от 1,5912 долара за евро

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:54 | 27.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още