IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Икономическите очаквания за еврозоната спряха възхода на еврото

Индексът на ZEW за април пада много над очакваното, доверието на инвеститорите се понижава заради силното евро и мрачните прогнози за американската икономика

14:27 | 15.04.08 г.
Автор - снимка
Създател
Икономическите очаквания за еврозоната спряха възхода на еврото

Индексът на икономическите очаквания за еврозоната, който се изготвя ежемесечно от немския изследователски институт ZEW, през април се срути с цели 9,2 пункта до минус 44,8 пункта. Месец по-рано показателят беше на ниво минус 35,0, а прогнозите бяха за далеч по-добри резултати от -33,0 пункта.

Подобна е ситуацията и в най-голямата икономика на еврозоната – Германия. За нея индексът на икономическите очаквания пада от -32,0 до -40,7 пункта при очакван ръст от 2 пункта до -30,0.

Негативната стойност на индекса се дължи на опасенията за силен ръст на инфлацията през следващите месеци заради рекордите, които регистрират суровините от началото на годината. Ситуацията се усложнява допълнително от кризата в САЩ, която заплашва страната с рецесия, а това би се отразило негативно на износа на европейските компании.

От началото на годината в еврозоната се наблюдава недоверие от страна на инвеститорите, което може да бъде илюстрирано най-ясно със силните спадове на борсовите индекси. Така например водещият немски индекс DAX е изгубил около 19 на сто от 1 януари досега, а пониженията във Франция, Италия и Испания се движат в граници около 15 на сто.

Същевременно Европейската централна банка нееднократно даде да се разбере, че няма да се прибягва до понижение на лихвения процент в еврозоната с цел стимулиране на икономическия растеж. Изгледите са тази твърда линия да се запази поне до края на настоящата година, тъй като инфлационният натиск е поставен като проблем номер едно пред институцията.

Днес еврото се устреми към нови рекорди спрямо долара, като се повиши от 1,5816 долара за евро в 9:30 до 1,5875 EUR/USD в 11:45 заради новините за рекордна инфлация във Франция.  Данните за икономическите очаквания обаче сложиха спирачка на растежа и в рамките само на 20 минути до 12:05, еврото се върна на нивата си от сутринта.

В 14:20 кросът евро/долар е при 1,5831 EUR/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:39 | 01.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още